Megérint a zene - digitális oktatási segédanyag ének-zene tanárok számára

A XXI. század gyermeke számára a mobil felületeken való tanulás – gyakorlás már a mindennapok része. A „Megérint a zene” applikáció a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének oktatómunkájában résztvevő munkatársak és az AutSoft Zrt. fejlesztő mérnökei odaadó fejlesztő munkájának eredménye, amellyel hatékonyan segítik az iskoláskorú gyerekek zenei hallásának fejlesztését a zenei írás, olvasás és többszólamú készségek terén.

Az applikáció feladatsorainak hatékonyságát a zenei írás-olvasás tanításának folyamatában biztosítja az a jelentős zenepedagógiai és módszertani tapasztalat, amely az elmúlt évtizedekben a Kodály Zoltán nevével fémjelzett magyar iskolai zeneoktatási gyakorlat során halmozódott fel.

Az applikáció által használt zenepedagógiai eszközök a Kodály-alapú zenepedagógiai gyakorlat leginkább ismert eszközei. A feladatok típusai a Kodály-Ádám tankönyvek megjelenése óta vannak használatban a magyar zeneoktatási gyakorlatban.

A program gyermekközpontú, használata változatossá és élményszerűvé teszi az órákat, jelenlegi formájában elsősorban az általános iskola alsó tagozatán. Az alfa generációnak otthonos eszközhasználatot biztosít, szín és formavilága, kabalafigurái a legmagasabb művészi igénnyel készültek. Kabalafigurája Theodor, a sörényes hangyász, aki ormányával ügyesen szippantja föl a képernyőről a hangokat és dörmögő - szuszorászó állatkából tisztán éneklő lénnyé válik. A dörmögő gyerekek könnyen azonosulhatnak vele, jelenlétével segíti őket abban, hogy az osztállyal történő éneklés valódi és jó élmény legyen.

A programcsomag egy keretrendszer, amelyet a tanár részben a tanítási órákon, részben pedig otthon elvégezhető feladatok elkészítésére használhat. A gyerekek számára a képi világ, a könnyű kezelhetőség, a jutalmazásra építő játékosság teszi vonzóvá a feladatok elvégzését és az otthoni gyakorlást.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy ez a digitális technológia segíti a tanár munkáját, de nem helyettesítheti azt. Az órák megtervezésekor érdemes a hagyományos módszertani munkafolyamatok (éneklés, játék, körjátékok, ritmikai eszközök, stb.) közé beékelve, a helyes óratervezési arányokat mindenféleképpen szem előtt tartva használni ezt a digitális segédeszközt. Szerepet kaphat a zenei írás-olvasás előkészítési szakaszában, illetve annak gyakorlásának folyamatában, de nem helyettesíti azt. Segíti a helyes tempótartás érzetének kialakítását, de nem váltja ki a tanári bemutatást és irányítást.

Technikai paraméterek:

  • Támogatott eszközök: Az alkalmazás tableten, laptopon és asztali számítógépen működik. Okostelefonon történő használatra nem alkalmas.
  • Érintőképernyő elvárt mérete: minimum 9.7 col
  • Böngészők: Google Chrome (Version 72-től), Firefox (Version 64-tól), Edge (Version 18-tól), Safari (Version 11-től)
  • Operációs rendszerek: Android version 5.0-től, iOS version 14.5-től, Huawei Harmony OS 1.0-től
  • Nyelvek: angol, francia, kínai, magyar, olasz, portugál, spanyol
  • Az 1.3 verzió hozzáférést kér ehhez: kamera, belső memória, mikrofon
  • Megjelenés ideje: 2020. február

Fejlesztő: LFZE Kodály Intézete, AutSoft Zrt., Magyarország, 2019.
A 2022/23 évben történő fejlesztést az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz támogatta.

A digitális oktatócsomagot a magyarországi tanintézmények továbbra is ingyenesen kapják meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kodály-évhez kötődő támogatásának köszönhetően.

Kérjük, amennyiben igényli az oktatócsomagot, jelezze iskolája pontos nevének és e-mail címének megadásával az info [at] megerintazene [dot] hu e-mail címen, hogy az iskolákkal meg tudjuk kötni a megállapodást és az adatfeldolgozási szerződést. A csomag a megállapodás megkötése után elérhető, magánszemélyként nem.

Magánszemélyként megvásárolhatja az applikációt a négy nagy internetes áruházban: