Köszöntő

 


Fotó: Szilágyi Lenke

Megtiszteltetés és öröm, hogy 2023 szeptemberétől a Zeneakadémia nagyhírű nemzetközi zenepedagógiai műhelyét, a Kodály Intézetet vezetem. Köszönöm jeles elődeimnek, Erdei Péter és Nemes László Norbert volt igazgatóknak, valamint minden korábbi és jelenlegi kollégának, hogy magas szakmai színvonalon működő, a nemzetközi zenei világban egyedülálló intézetté váltunk, amely egyik kulturális védjegye Magyarországnak. A Kodály Zoltán szellemi örökségére épült Kodály Intézet hírneve mindannyiunk közös munkájának eredménye, szoros együttműködésben a nemzetközi Kodály-hálózattal, sok kiváló és művelt zenésszel, zenepedagógussal szerte a világban. Erre nagyon büszkének kell lennünk.

Megbízatásom különösen fontos időszakra szól, hiszen 2024-ben reményeink szerint visszaköltözhetünk az Intézetnek 1975 óta helyet adó, Kecskemét belvárosában álló, szépen felújított és modernizált egykori kolostorépületbe, ahol közösen ünnepeljük majd 2025-ben a négyes jubileumot, Liszt Ferenc Zeneakadémiája alapításának 150., a Kodály Intézet megnyitásának 50. és a Nemzetközi Kodály Társaság megalakulásának 50. évfordulóját és a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány 30. évfordulóját. Ebben az évfordulós időszakban Kodály Zoltán öröksége és az intézeti munkánk is minden eddiginél nagyobb figyelmet kap, nemcsak a zenei világ sokszínű Kodály-közösségének tagjai, hanem a lehető legszélesebb közönség előtt is megnyitjuk kapuinkat.

Több mint 20 éve tanítok a Zeneakadémián, és ebből az elmúlt 10 évben a Kodály Intézet pedagógiai műhelyében is dolgoztam. Az Intézetbe hallgatóink eltérő tudással és anyagi háttérrel, eltérő nyelvi, kulturális, társadalmi és politikai, valamint vallási környezetből érkeznek, és a Magyarországon eltöltött egy-öt év alatt rajtunk, tanáraikon keresztül találkoznak a világ e részének, a magyar kultúrának és Európának értékeivel. Nagy felelősség ez, hiszen speciális szűrőn, a zene és a zenepedagógia nyelvén keresztül egyszerre közvetítünk nemzeti és európai értékeket, tükröt tartunk a világról és magunkról, országunkról, hagyományainkról is.

Intézetünkben mindennapos praxis a kultúrák és hagyományok találkozása, ahol a tanítás módszere a tradíciókra, korunk új zenei innovációira, a párbeszédre, a sokszínűségre és a nyitottságra épít. Talán ez a legfontosabb alapelve Liszt Ferenc és Kodály Zoltán zenei örökségének: nyitottnak lenni, kíváncsinak lenni, a mit és a hogyan arányaira való ráérzést, az empátiát és az őszinteséget helyezni előtérbe. Ezt tanultam előadóművészként attól a generációtól, korábbi tanáraimtól, akik még valóban Kodály-tanítványok voltak, és ezt próbálom igazgatóként és oktatóként is tovább adni a Kodály Intézet hallgatóinak, munkatársaimnak, a kodályi tradíciók nemzetközi közösségének, valamint a magyar köz- és felsőoktatásban helytálló zenepedagógus kollégáimnak is.

Kecskemét-Budapest, 2023. szeptember 1.

Dr. Rajk Judit
igazgató