Kórusvezetés, hangzásfejlesztés - 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés

2019. november 5.

A tanfolyamra iskolai ének-zene tanárok, alsó tagozaton ének-zenét tanítók, szolfézs- és zeneelmélet-tanárok, valamint iskolai kórusokat vezető karnagyok jelentkezhetnek.

Időpont: 2019. november 21-22-23-24.

Jelentkezési határidő: 2019. november 12.

A továbbképzés az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a “Mindennapos Éneklés” program keretében valósul meg. 

 

A tanfolyam címe: 

Kórusvezetés, hangzásfejlesztés

Várjuk azon pedagógusok (elsősorban ének-zene tanárok, karvezetők, szolfézstanárok, zeneismeret-tanárok, egyházzene tanárok) jelentkezését, akiknek az iskolai vokális zenei együttesek, kórusok vezetéséhez további vezényléstechnikai és bővebb repertoárismeretre van szüksége.

(30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési program, alapítási engedélyszám: 831/10/2019.)

A tanfolyam ideje: 

2019. november 21. (csütörtök) 15:00-19:00 között
2019. november 22. (péntek) 9:00-13:00 ill. 14:30-20:00 között
2019. november 23. (szombat) 9:00-13:00 ill. 14:30-18:00 között
2019. november 24. (vasárnap) 9:30-13:00 ill. 15:00-18:00 között

A tanfolyam helye:  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc téri épülete

Oktatók:

Szakmai vezető: Dr. Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Oktatási Rektorhelyettese, a Karmester és Karvezető Tanszék tanszékvezetője

 

A továbbképzés célja:

A továbbképzés célja az alap- és középfokú nevelési-oktatási intézményekben tanító zenetanárok kórusvezetői ismereteinek bővítése és továbbfejlesztése.

A résztvevők ismerjék meg a hazai és nemzetközi karirodalom legkiemelkedőbb alkotásait; váljanak alkalmassá magasabb technikai- és művészi igényű kórusművek betanítására és megszólaltatására; legyenek képesek egy koherens koncepció alapján összeállított koncertprogram szerinti hangverseny megszervezésére, lebonyolítására és a műsor magas művészi színvonalon történő bemutatására. 

 

A képzéshez kapcsolódó beszámoló követelményrendszere:

A továbbképzésen elsajátított ismeretek ellenőrzésére a továbbképzést követő záróhangversenyen kerül sor, melynek keretében a résztvevők a továbbképzés során megtanult mű(vek)et (terjedelemtől és összetettségtől függően egy vagy több művet) tanítanak be és vezényelnek.

A záróhangverseny kórusa(i) a művekből előzetesen felkészülnek, így a résztvevők a művek betanításának alapozó fázisát követően kapcsolódnak be a munkába. A záróhangverseny legkésőbb a továbbképzés utolsó oktatási napját követő 8. napon zajlik.

Az értékelés szempontjai: 

-a betanítás során alkalmazott próbatechnika,

-az előadás során alkalmazott vezényléstechnika,

-a művészi megvalósítás színvonala.

 

Amennyiben a résztvevő valamelyik részfeladatot nem teljesíti, a képzés elvégzését igazoló tanúsítvány nem adható ki.

A tanúsítvány megszerzésének további feltétele a továbbképzés 90%-án való részvétel (A 30 tanítási órából legfeljebb 3 tanítási órát - azaz 2 óra 15 percet - lehet hiányozni). 

 

Jelentkezés:

A részvétel ingyenes, ebédet biztosítunk.

A vidékről érkező résztvevők számára 3 csillagos szállodai szobákban biztosítjuk az elhelyezést.

A továbbképzés maximális létszáma: 15 fő

A jelentkezési lap letölthető innen.

Az aláírt jelentkezési lapot és szakmai önéletrajzot 2019. november 12-ig kérjük elküldeni beszkennelve a kodaly [dot] tovabbkepzes [at] zeneakademia [dot] hu email címre Tóth Réka főszervezőnek.

Postai úton nem fogadunk el jelentkezést.