Vezetőváltás az Intézetben

2023. július 19.

Az alábbiakban olvasható Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának köszöntő és elköszönő levele.

„Nagy örömmel jelentem be, hogy sikeresen lezárult a pályázati eljárás a Kodály Intézet igazgatói posztjára, amelynek eredményeként 2023. szeptember 1-től Rajk Judit, a Zeneakadémia docense követi Dr. Nemes László Norbertet az igazgatói munkakörben.

Hálásan köszönjük Nemes László Norbert igazgató úr több mint 20 éves oktatói és 15 éves magas színvonalú és rendkívül sikeres igazgatói munkáját. Igazgatása alatt az Intézet nemzetközi reputációja és kapcsolatrendszere tovább erősödött. Új képzési formák kidolgozása, a szakmódszertan megújítására irányuló hatéves kutatás, egy csodálatos dokumentumfilm és számos új publikáció elkészülte fémjelzik tevékenységét. Emellett két nagy horderejű nemzetközi projekt (Kodály HUB, PRESTO) szakmai vezetőjeként múlhatatlan érdemeket szerzett a Kodály koncepció 21. századi adaptációja területén, továbbá az Intézet innovatív digitális fejlesztései fűződnek a nevéhez. Az International Kodály Certificate Programme (IKC) megálmodójaként és kidolgozójaként új perspektívákat nyitott a kodályi zenepedagógia méltó nemzetközi terjesztéséhez.

Nemes László Norbert 2023 szeptemberétől a holland nemzeti ifjúsági kórusokat működtető Vocaal Talent Nederland szervezet egyik művészeti vezetője lesz. Művészi tevékenysége mellett részmunkaidőben a hágai Királyi Zeneakadémia (Koninklijk Conservatorium Den Haag) tanáraként folytatja oktatói tevékenységét, de nem szakítja meg szakmai kapcsolatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetével sem.  

Rajk Judit személyét az igazgatói posztra a Kodály Intézet oktatói és az Egyetem szenátusa is egyhangúlag támogatta.


Rajk Judit énekművész, a Kodály Intézet kiváló és megbecsült tanára, egyben az LFZE Egyházzene Tanszék habilitált egyetemi docense is. Rajk Judit a 20. századi és kortárs vokális irodalom Artisjus-díjas előadója, Kodály Zoltán énekművészetének kiemelkedő és nemzetközileg is magasan jegyzett tolmácsolója. A világ számos országában tartott a Kodály-koncepció vokális aspektusairól műhelyfoglalkozásokat, mesterkurzusokat, emellett előadóművészként hozzájárult a 20. századi és kortárs magyar vokális repertoár magas szintű nemzetközi népszerűsítéséhez. Kollégái és művésztársai egyöntetűen úgy vélik, hogy egyetemi tanári munkásságát – előadóművészi tapasztalataihoz hasonlóan – magas színvonalú zenei felkészültség, sokoldalúság, továbbá egyedi és kreatív pedagógiai szemlélet jellemzi.

Az Intézet igazgatója és munkatársai jövőbeni munkájához az egyetem vezetése nevében sok sikert kívánok.

Budapest, 2023. július 19.

Dr. Vigh Andrea
rektor”