Újra nemzetközi konzorciumot vezet a Zeneakadémia Kodály Intézete

2021. április 15.

Két évvel az előző, kiváló minősítést kapott Kodály HUB projektje után, újra az Erasmus+ pályázati nyertesek között van a Zeneakadémia Kodály Intézete. Ezúttal a Covid járvány okozta hátrányok kompenzálására kiírt rendkívüli pályázati felhívásra benyújtott projektjét - PRESTO: Practices and Resources for Equipping Schools to Teach Music Online - tartotta támogatásra méltónak a Tempus Közalapítvány.

Korábban nem gondoltuk volna, hogy egyszer a kóruséneklésről kiderül, hogy a legveszélyesebb tevékenységek közé tartozik, ahogyan azt sem tudtuk volna elképzelni, hogy éneklés nélküli énekórákat kell majd tartani, hangszeres órát pedig on-line mennek egyszer. A koronavírus járvány nemcsak az élő koncertekre gyakorolt negatív hatást, hanem a zeneoktatásra is. Az öttagú nemzetközi konzorcium azt vállalta, hogy a leginkább érintett három területre (tantermi ének-, szolfézsóra, hangszeres képzés, kóruséneklés) olyan oktatási csomagot dolgoz ki, amely amellett, hogy módszertani útmutatást nyújt, oktatóvideókon keresztül ad segítséget a zenei távoktatáshoz, próbák tartásához, kórusok betanításához, virtuális koncertek tartásához. Gyerekkórusok számára olyan új művek születnek majd, amelyek segítik a kortárs zene megértését és befogadását, és alkalmas on-line betanításra is. A fejlesztések során építünk a partnerek korábbi innovatív megoldásaira, a legújabb technológiai újításokra és a távoktatásban szerzett eddigi tapasztalatainkra. A konzorciumi tagok, akik amellett, hogy anyaországuk szakterületi specialistái, mindannyian elkötelezett hívei Kodály Zoltán zenepedagógiai alapelveinek.

A projekt 2021. áprilisában indul és 2 évig tart, az Erasmus+ Stratégiai Partnerségi programból közel 270.000 € támogatásban részesült.

A konzorcium tagjai: