Teljeskörűen felújították Kodály Zoltán zongoráját

2022. június 8.

Az NKA által biztosított támogatásból kívül-belül restaurálták a Kodály Múzeumban álló Bösendorfer-hangszert, amely így megszólaltathatóvá is vált.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik küldetése a nagy elődök szellemi és anyagi hagyatékának őrzése, és örökségük korszerű továbbfejlesztése. Ezek közé tartozik Kodály Zoltán hangszereinek megóvása és karbantartása, amely egyúttal a zeneszerző-zenepedagógus egykori lakásában, az Andrássy úton működő Emlékmúzeum célja és feladata is.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) restaurálási tevékenységre odaítélt támogatásából így nemrég fejeződött be az angolmechanikás, páncéltőkés, 18335-ös opusz-számú Bösendorfer-zongora teljes külső-belső felújítása. Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és a múzeum anyaintézménye, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az évtizedes tapasztalattal rendelkező Lendvai Tamás aranykoszorús hangszerészmestert kérte fel a munkára.

A hangszer nagyjavításának első szakaszában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a pályázati összeg felhasználásával 1 millió forintból finanszírozta a korpusz javítását.

 

A hangszerjavítás első fázisa (fotó forrása: Kodály Múzeum)

 

A mester szétbontotta a hangszert, majd javította a játékasztalt, a rezonánst, a hangolótőkét, a repedéseket, a fa hibáit, illetve helyreállította és pótolta, majd polírozta a rézalkatrészeket, valamint sor került a teljes lakkozásra, öntvénybronzírozásra, áthúrozásra, új túlméretes hangolószögek elhelyezésére és hangolásra.

A hangszer nagyjavításának második szakasza Kodály Zoltánné jelentős anyagi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. A szintén 1 millió forintos munka részeként javították és beszabályozták a zongora mechanikáját, többek közt a kalapácsfejkészlet és a hangtompítófilcek cseréjével, a klaviatúra rendbehozatalával.

 

A hangszerjavítás második fázisa (fotó forrása: Kodály Múzeum)

 

Sebestyén Theodóra, a múzeum vezetője úgy fogalmazott: a felújítást követően az eredeti helyén álló zongora, amelyet Kodály Zoltán gyakran használt tanítás céljából is, készen áll arra, hogy megszólaltassák, így az intézmény megnyitása óta most először Kodály művei saját hangszerén csendülhetnek majd fel. „Terveink közt szerepel, hogy a későbbiekben házikoncerteken, illetve az utókor számára hangfelvételen is elérhetők legyenek Kodály zongoradarabjai azon a zongorán, amelyen először elhangoztak” – tette hozzá.