Tanáraink Kodály kurzusai a nagyvilágban - 1. rész

2019. július 8.

A tavalyi sikeres program folytatásaként a  Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a helyi nagykövetségek és kulturális intézetek segítségével az elmúlt hónapokban a világ számos pontján, Új-Zélandtól Chiléig, Norvégiától az USA-ig, Japántól Portugáliáig tartottak újra workshopokat, bemutatókat az Intézet tanárai.

Kétrészes beszámolónk a tapasztalatokat összegzi.

1. rész -  Európa

Az évad a már szokásosnak nevezhető szeptemberi római tanártovábbképző kurzussal indult, ahol az olasz Kodály társasággal közös szervezésben, a római Magyar Akadémián 3 napon keresztül tanított Nemes László Norbert, Rajk Judit, Körtvési Katalin, Novák Anikó és Klézli János. A programban a hagyományos kurzuselemek mellett nagy szerepet kapott a kreatív énekes játékok ritmikus mozgással témakör, karvezetés, magánének, hangképzés, ének-és zongorapedagógia, valamint a ZeneZen modulok. 

 

 

A kurzus egyik estéjén méltó koncert egészítette ki az eseményeket, melyen Rajk Judit, Klézli János és Novák Anikó adtak elő Debussy, Liszt, Bartók, Kodály dalokat, zongoraműveket a római Magyar Akadémia koncerttermében. 

 

 

Az olaszországi tanárok elismerését jelzi, hogy számos visszatérő hallgatót üdvözölhettünk a korábbi évek kurzusairól.


Grúziában
, a tbiliszi Sarajishvili Zeneakadémián és a Kiemelt Tehetségek Iskolájában Nemes László Norbert tavalyi bevezető kurzusa folytatásaként 2018 novemberében Rajk Judit, Körtvési Katalin, Novák Anikó tartottak mesterkurzust, mely Kodály pedagógiai módszereinek megismertetését helyezte a fókuszba, több korosztályt és szakmai szintet megcélozva. Elsősorban a kodályi alapú hallásfejlesztés, Kokas foglalkozás és hangképzés/hangnevelés tárgyakra koncentrált. Novák Anikó és Körtvési Katalin a Kiemelt Tehetségek Iskolájában különböző korosztályoknak tartott bemutatót és énekórát, ezeken a tanórákon a tanárok is részt vettek, majd az utolsó két napon a Konzervatórium pedagógia és szolfézs szakos hallgatóival foglalkoztak. Rajk Judit pedig a grúz hallgatóknak és tanároknak délelőtt és délutánonként magánének mesterkurzust tartott. A kurzusok előtt magyar művekből összeállított koncertre is sor került a Tbilisi Magyar Nagykövetség szervezésében Goriban, az ottani Zeneiskola koncerttermében. A koncerten, melyen Liszt, Bartók és Kodály dalai és népdalfeldolgozásai illetve szólózongorára írt művei csendültek fel Rajk Judit és Novák Anikó tolmácsolásában, közreműködött még a Gori gyerekkórus is, akik Kodály Ave Mariája mellett grúz dalokat és amerikai spirituálékat énekeltek nagy sikerrel.

 

Szlovénia is tavaly rendezte az első kodályi alapelveken nyugvó tanártovábbképző kurzust, a ljubljanai Balassi Intézet segítségével.  A helyi szervezésbe bekapcsolódott a szlovén zenetanárok országos szövetsége is, akik idén új városba, Mariborba tették át a kurzus színhelyét, melyet ezúttal Platthy Sarolta és Szabó Orsolya tartottak a maribori egyetem pedagógiai karán, nagy sikerrel. https://www.facebook.com/events/770886559935370/

Dublin is folytatásért kiáltott a tavalyi filmforgatással egybekötött workshop után. A Kodály mindenkié c. dokumentumfilm fontos fejezete lett az írországi, így nem csoda, hogy ír kollegáink alig várták a film helyi bemutatóját. A megújult Ír Kodály Társaság gazdag programot kínált https://www.kodaly.ie/march-weekend-course a Dublin City University St. Patrick's Campusán, ahol Nemes László Norbert és Körtvési Katalin workshopjait Darázs Renáta és Székely Balázs  Tavasz című koncertje koronázta meg (ld. a dublini nagykövetség által közzétett fotókat: https://www.facebook.com/HunEmbassy.Dublin/photos/a.1515666468744105/2138748686435877/?type=3&theater)

Norvégiában két város Oslo és Kristiansand adott otthont Szirányi Borbála mesterkurzus-sorozatának 2019. márciusában az oslói nagykövetség szervezésében. 
Oslóban, a közel száz éves, presztízsében a Norvég Királyi Zeneakadémiával vetekedő Barratt Due Intézet - ahol Kodály Zoltán arcképe évek óta kitüntetett helyen van az iskola főépületében - nagy lelkesedéssel fogadta a kezdeményezést, mert filozófiája tökéletesen társítható a Kodály-módszer alapvetéseivel. Az egész napos kurzust a képzett zenészekből és zenetanárokból álló hallgatóság nagy lelkesedéssel fogadta, nagyon pozitív visszhangja volt.

 

Kristiansand-ban a Budapestre évtizedek óta tanulmányutakat szervező Agder Egyetem Zeneművészeti Karán kórusvezetőknek szólt a kétnapos módszertani- és szolfézs továbbképzés. 

Portugália, hasonlóan több országhoz az előző évi sikerre épített nagyon magabiztosan, érzékelve a rendkívül dinamikusan növekvő igényeket. A szervező, a Kodály ügyeket kiemelten támogató lisszaboni nagykövetség, illetve a Portugál Kodály Társaság megemelte a helyszínek számát, így immáron három város adott otthont párhuzamosan a képzéseknek, sőt, minden helyszínen kezdő és haladó szintű modult is tudtunk biztosítani. A lisszaboni és a portói zeneművészeti főiskolán, valamint Aveiroban tartott  szolfézs, ill. karvezetés kurzusokat Nemes László Norbert, Gábor Lilla, Platthy Sarolta és Yasmin Folini tartották. A képzések indulását megelőzően Falvai Anna adott csodálatos zongoraestet a lisszaboni nagykövetség szervezésében, a követségi palota dísztermében. Vendéglátóink előtti tiszteletünket Fernando Lopes-Graça zongoraműveinek a programba iktatásával is kifejeztük. 

 

A koncert után került sor a Kodály mindenkié c. dokumentumfilm portugáliai bemutatójára.

        

A balti országokban csak a helyi, nagy presztízsű zeneakadémiákon szerveztünk kurzust. Észtországban, a kodályi alapelvek egyik első adaptációja helyszínén Tallinnban az Észt Zene- és Színművészeti Egyetemen zongora szakos hallgatóknak és tanáraiknak tartott Zenezen kurzust Novák Anikó és Körtvési Katalin, néhány hétre rá a tanártovábbképzés részeként hallásfejlesztést tanulhattak az észt zenetanárok Keresztes Nórától. A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan Kodály-művekből álló koncertet adott Rajk Judit és Novák Anikó.

Vilniusban a Litván Zene- és Színművészeti Egyetemen először volt Kodály alapú szolfézs kurzus, melyet a Zeneelmélet tanszék szervezésének köszönhetően tarthatott meg a hallgatóknak Keresztes Nóra. A kurzus tanulsága hogy a régi német, ill. orosz iskola tradícióit követő felsőfokú litván zenei képzés résztvevői azonnal megérezték a Kodály koncepció előnyeit, és felismerték mennyi minden hasznosítható az ő zeneoktatásukban is abból, amit a kétnapos kurzuson megtapasztaltak. 

https://www.facebook.com/HunEmbassy.Vilnius/photos/pcb.610599702746465/610599409413161/?type=3&theater

Reykjavíkban az Izlandi Művészeti Akadémián a Kodály HUB-ról tartott előadást az Erasmus Stratégiai Partnerségi Project menedzsere Furka Beáta.