Kodály évfordulós megemlékezések, kurzusok 2017. őszén - összefoglaló

2018. február 22.

A kettős Kodály-évforduló alkalmából a Zeneakadémia és Kodály Intézetének tanárai számos partneregyetemhez ill. intézethez kaptak meghívást a világ számos pontján, hogy kurzusok, koncertek keretében mutassák be Kodály zeneszerzői és zenepedagógai örökségét.

Tokióban 2017. október 14-én a Tokiói Művészeti Egyetem zenekara Tihanyi László tanár úr vezényletével, fiatal népzene tanárunk Szabó Dániel cimbalomművész közreműködésével adott teltházas koncertet az egyetem koncerttermében, melyen a Galántai táncok és a Háry János szvit is felcsendült. A koncertre való felkészülés során a japán hallgatók elmélyülhettek a magyar zenei örökség megismerésében, a koncert pedig nagyszerű alkalmat teremtett a Japánban kevéssé ismert cimbalom bemutatására, így Dániel - az előző napon az egyetem hallgatóinak tartott workshop mellett - a közönségnek is kedveskedett egy cimbalom bemutatóval.  

 
 
 
 

 

 

 

 

 

Montrealban a Schulich School of Music of McGill University zongora tanszéke látta vendégül Dráfi Kálmán tanszékvezető egyetemi tanárunkat, aki október 15-16-án zongora mesterkurzust tartott magyar szerzők műveiből, nagy hallgatói és oktatói érdeklődés és igen magas színvonal mellett.

Tbilisziben Báll Dávid a Zongora Tanszék képviseletében Kodály és Bartók zongoraműveiből nyújtott át egy csokorra valót a magyar nagykövetséggel szervezett, grúz művészekkel, Nino Jvaniával és Teimuraz Kharadzevel  együtt tartott grúz-magyar  ünnepi koncerten 2017. október 19-én. A Grúz Nemzeti Zeneakadémia koncerttermében tartott eseményen mesélt is a művekről, sőt a jelenleg Tbilisziben Erasmus ösztöndíjjal tanuló két népzenész hallgatónk, Bolyki Sára és Sasvári Borbála elénekelte azokat az eredeti népdalokat, amelyek a komponált műveket ihlették. A koncertet követően kétnapos mesterkurzust tartott grúz zongorista hallgatóknak.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Szentpétervárott a Conservatory Week Festival-ra kapott a Zeneakadémia két rendhagyó Kodály koncertre meghívást, ahol Kodály komponált dalait és azok népzenei gyökereit mutatták be Jánosi András tanár úr népi hegedűn és hallgatóink Fürjes Anna (ének) és Tóth Sámuel (zongora). Tanár úr, szemináriumot is tartott a magyar népzenéről a pétervári hallgatóknak.

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Hágában 2017. november 17-19. között a Hágai Magyar Nagykövetség, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a hágai Királyi Zeneakadémia és a hollandiai nemzeti ifjúsági kórusok együttműködésében négynapos fesztivál keretében került sor Kodály Zoltán születése 135. évfordulójának megünneplésére. A fesztivált mesterkurzusok, előadások és koncertek tették teljessé.

A hágai Királyi Zeneakadémia „Zene mint szakma” című egyéves mesterképzése szervezésében Kodály pedagógiai szakmai továbbképzésre került sor november 16-19-én, melyet a Liszt Ferenc Zeneakadémia professzorai tartottak: Nemes László Norbert karnagy, a Kodály Intézet igazgatója, Novák Anikó zongoraművész, valamint Körtvési Katalin művésztanár (a Kokas-pedagógia oktatója). A budapesti delegációt kiválóan egészítette ki Szilvay Géza, a helsinki Sibelius Akadémia professzora, aki a „Colourstrings” nevű, a Kodály-koncepció alapján megvalósuló tanítási módszert prezentálta. A mesterkurzusokon hollandiai zenetanárok, zenészek vettek részt.

November 17-én a hágai Békepalotában, Hágai Legfelsőbb Bíróság székhelyén  tudományos előadásokra került sor Kodály életművével kapcsolatosan, a könyvtár igazgatója, Jeroen Vervliet moderálásában. Vincent Wintermans a hágai UNESCO Hivatal képviselője az UNESCO kulturális örökség programot mutatta be, történelmi áttekintést adva ahhoz, hogyan került fel a Kodály-módszer az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A program keretében Nemes László Norbert, egy szenvedélyes, énekléssel, tánccal kísért prezentációban méltatta Kodály életművét és szellemi örökségét. Az előadás kiegészítéseképpen a hágai Királyi Zeneakadémia két művésze, Joe Puglia hegedűművész és Sietse-Jan Weijenberg csellista Kodály Duó hegedűre és gordonkára c. darabját adta elő értő tolmácsolásban.

November 18-án, szombaton a Hága központjában fekvő gyönyörű templomban, a Kloosterkerkben egy ünnepélyes koncertre került sor. Az estet Irene Verburg énekművész nyitotta Kodály dalaival, Novák Anikó zongorakíséretével. A holland Ifjúsági Vegyes Kórus és a holland Ifjúsági Női Kórus Wilma ten Wolde és Nemes László Norbert vezényletével csodálatos repertoárral, közte számos emblematikus Kodály kórusművel örvendeztette meg a 300 fős közönséget, melyben igen magas számban képviseltették magukat a Hágában dolgozó  diplomáciai testületek tagjai és egyéb kiemelt vendégek.  A kórust Virágh András Gábor fiatal magyar orgonista kísérte. 

A Kodály-fesztivál záróakkordja a vasárnapi gyermekkórus fesztivál volt a hágai Királyi Zeneakadémián. A koncerten négy hollandiai gyermekkórus, összesen mintegy 120 gyermek énekelt. Részt vett a drenthei Viva la Musica Kórusiskola, a gelderlandi kórusiskola – a magyar Szabó Katalin vezényletével, az utrechti Kathedrale Kórusiskola, valamint a holland nemzeti gyermekkórus. A gyermekkórusok karnagyai mindannyian Kodály-módszer szerint dolgoznak. A koncert során mindegyik kórus elénekelt négy darabot, majd a nagy finálé keretében az összes gyermek együtt énekelt Nemes László Norbert vezényletével. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

A négynapos fesztiválról, illetve a fesztivált beharangozó, a hágai főpályaudvaron készült  flashmobról készült videók megtekinthetők itt : https://www.youtube.com/watch?v=tty4TYKvoSA és itt https://www.youtube.com/watch?v=2oJ02jSB4Zc 

 

2017. október 10-12 között a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen a bukaresti Magyar Intézet szervezésében rendezett 3 napos szemináriumon a Kodály Intézet olyan nemzetközi tapasztalattal rendelkező pedagógusai tanítottak, mint Platthy Sarolta (szolfézs és Kodály-módszertan) Dr. Szabó Orsolya (zongorapedagógia és SZO-módszertan, relatív mozgásrendszer) és Dr. Benedek Mónika (szolfézs és karvezetés). A szeminárium közel félszáz résztvevője - nemcsak professzionális zeneművészek és zenetanárok, hanem egyetemi diákok, doktoranduszok, óvodai és iskolai pedagógusok, műkedvelő zenészek és a nem zenét tanító pedagógusok is - az ének és a mozgás örömével tapasztalhatta meg a kodályi zenepedagógiai alapelveit és az éneklés és a relatív szolmizáció jótékony hatását a zenei hallás, a belső hallás és a kottaolvasás fejlesztése érdekében, valamint a mozgás felszabadító erejét a hangszeres előadóművészetben. A szeminárium záró ünnepségén a közös éneklés mellett a kolozsvári fiatal zongoraművész Nagy Gergő adott szóló koncertet.

 

Lisszabonban a Magyar Nagykövetség historikus épülete adott otthont 2017. október 13-án annak a rendezvénynek, ahol Breuer Klára nagykövet, Manuela Encarnacão, a Portugál Zenepedagógiai Szövetség (Associação Portuguesa de Educação Musical) elnöke, Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója és Cristina Brito da Cruz, a Lisszaboni Zeneművészeti Főiskola oktatója, aláírták a portugáliai Kodály Központ megalapításáról szóló dokumentumot. A működési szabályzat értelmében a Portugál Kodály Központ a Portugál Zenepedagógiai Szövetség autonóm részeként működik majd. Az ünnepség során Breuer Klára nagykövet a Magyar Érdemrendkereszt arany fokozatával tüntette ki a Kodály Központ alapító igazgatóját, Cristina Brito da Cruz-t, elismerve és megköszönve a Kodály módszer széleskörű portugáliai megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett elkötelezett, többévtizedes munkáját, melynek köszönhetően mára többszáz portugál egyetemi hallgató és zenetanár részesült képzésben. Az eseményen fellépett a Kodály Intézetben az elmúlt években tanuló fiatal portugál zenészek és zenetanárok kórusa (Vozes Kodály), akik portugál (Carrapatoso és Lopes Graça) és magyar (Kodály) műveket adtak elő. 

Az ünnepséget követő hétvégén újra megrendezésre kerülhetett Lisszabonban Nemes László Norbert vezetésével egy Kodály-szeminárium, amely portugál zenetanárok szakmai továbbképzését segíti. A szűkös anyagi források miatt a korábban rendszeresen megtartott szeminárium évek óta elmaradt, az érdeklődés ennek ellenére magasan felülmúlta az előzetes várakozásokat. A kurzus alapvető pillérét jelenti a kodályi pedagógia portugáliai terjesztésének - a Lisszaboni Zeneakadémián zajló oktatás, valamint az Erasmus-programok keretén belül megvalósuló kecskeméti tanulmányi utak kiegészítéseként. Az eseményeknek igen jelentős közvetlen portugáliai sajtóvisszhangja volt, a Diário de Notícias vezető napilap kétoldalas, reprezentatív cikkben adott róluk hírt.  

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017. október 23-26 között Platthy Sarolta tartott háromnapos zenepedagógiai  szemináriumot Rigában a lett nemzeti Zeneakadémián.

A kurzus kb. 40 résztvevőjének nagy része a Zeneakadémia  hallgatója volt, a többiek gyakorló zenetanárok. A szeminárium a Kodály Zoltán által kidolgozott  zenei nevelési koncepcióról szóló bevezető előadás után elsősorban az éneklésen alapuló sokoldalú készségfejlesztésre helyezte a hangsúlyt, mely a zenei anyanyelvből kiindulva jut el a zeneirodalom különböző korszakainak stílusjegyeihez, minél több gyakorlati munkán keresztül. A balti államokban köztudottan nagyon magas ugyan a zeneoktatás szintje, de a tanítás az úgynevezett abszolút kottaolvasási rendszerre épül, szemben a kodályi relatív rendszerrel. A hallgatók, akik nagyon nyitottak, lelkesek és érdeklődőek voltak, meglepő módon rendkívül könnyen alkalmazkodtak, köszönhetően annak, hogy módszertan tanáruk már ismerte, és gyakorlatban alkalmazta is a relatív szolmizáció rendszerét. Így változatos zenei anyag segítségével, sok-sok énekes gyakorlattal sikerült tovább mélyíteni a hallgatók  már meglévő ismereteit, és kedvet ébreszteni további magyarországi tanulmányokhoz.

 

Londonban december 10-én a St Mary Church in Rotherhithe anglikán templom adott helyet annak az ünnepi koncertnek, melyen két mise hangzott fel: Ralph Vaughan Williams Mass in G és Kodály Zoltán Missa brevis c. művei. Külön erre az alkalomra állt össze két neves kórus, az angol The Vigala Singers, amely a londoni Royal College of Music Junior Department egykori hallgatóiból alakult, valamint a budapesti Zeneakadémia rezidens kórusa, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, hogy az elismert brit karnagy, Joy Hill és Nemes László Norbert vezényletével előadják a két szerző életművében igen előkelő helyen álló műveket. A londoni ítéletidő ellenére telt ház volt a koncerten, ahol a templom 1764-ből származó orgonáját Virágh András Gábor szólaltatta meg. A koncert előtti nap a Guildhall School of Music Junior School-jában tanító Kodály tanárok, Cyrilla Rowsell, Christine Wrigley és Eszter Hargittai, tartottak bemutató kurzust. 

 

 

Ezen kívül 2-4 napos mesterkurzusokat szerveztek az ősz folyamán a magyar kulturális intézetek az alábbi városokban és a Kodály Intézet alábbi tanáraival:

Róma és Ljubljana: Nemes László Norbert, Rajk Judit, Novák Anikó, Yasmin Folini 

Isztambul és Stuttgart: Nemes László Norbert, Rajk Judit, Novák Anikó, Körtvési Katalin.

 
 
 

A meghívások anyagi hátterét a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította a Nemzetközi Kodály Év keretéből.