Elhunyt Kocsár Miklós, a Nemzet Művésze

2019. szeptember 2.

Életének 86. évében, 2019. augusztus 29-én, a reggeli órákban elhunyt Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Kocsár Miklós a magyar kortárs zeneszerzők egyik legismertebb, legtermékenyebb és legkedveltebb alakja volt. Munkásságának jelentős része kórusmű, de versenyműveket és hangszeres szólódarabokat is írt. Műveit világszerte éneklik, ünnepelt kórusszerző, kórusversenyek díszvendége volt. A kórusok jelentős részét magyar költők verseire írta, különböző korszakaiban más-más költő művei foglalkoztatták. Gyermekkarait Weöres Sándor verseire komponálta, női- és vegyes karaiban többek között Juhász Gyula, Nagy László, Csanádi Imre és Kányádi Sándor verseit használta fel.

Kocsár Miklós több módon is kötődött Kecskeméthez. Egyrészt felesége, Herboly Ildikó karvezető-zenetanár, a Kodály-módszer jelentős képviselője 1976-tól több mint egy évtizeden át részt vett a Kodály Intézet munkájában: a szemináriumok előadóinak egyike, az intézet tanára volt. Másrészt ő maga is igen sokszor ellátogatott a hírös városba, hiszen műveit gyakran játszották, játsszák a hírös város zenei együttesei, muzsikusai. Már az 1970-es években is volt Kecskeméten önálló szerzői estje, míg legutóbb tavaly decemberben járt a Kodály Iskolában, ahol 85. születésnapja kapcsán köszöntötték az intézmény zenetanárai, diákjai. Forrás: hiros.hu

 

 

Kocsár Miklós végső búcsúztatása 2019. szeptember 20-án (pénteken) 14:30-kor lesz
a Farkasréti temetőben (1124 Budapest, Németvölgyi u. 99.),
a református egyház szertartása szerint.

Kocsár Miklóst a Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma
saját halottjának tekinti.