Balog Máté különdíjat nyert

2020. július 10.

Dr. Balogh Máté, a Kodály Intézet és a Zeneakadémia oktatója, különdíjat nyert a Central European String Quartet (CESQ) idei, immár második alkalommal megrendezett zeneszerzőversenyén.

A januárban meghirdetett zeneszerzőversenyre összesen huszonkét országból érkeztek művek, többek között Argentínából, Dél-Koreából, Finnországból, Japánból és Kanadából is.

Az első helyezett Andrea Vanzo, a második Federico Riva lett, mindketten Olaszországból, a harmadik díjat pedig Guilherme Araujo de Almeida nyerte, Brazíliából.

Balogh Máté Recitativo prosecco című friss kompozíciójával a Support Excellence Díjat nyerte el több mint ötven pályamű közül, a Support Excellence Association felajánlásával.

Az elbírálási folyamat anonim volt, a zsűri nem látta a szerzők nevét. A grémium munkájában részt vettek a CESQ tagjai (Miranda Liu, Soós Máté – hegedű; Máté Győző – brácsa; Szabó Judit – cselló), valamint a döntőben Tihanyi László Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

A CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenye 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, így támogatva a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.