A Kodály Múzeum is része lett egy új európai múzeumi hálózatnak

2022. április 5.

A Kodály Múzeum és a Liszt Múzeum része lett a zenészek és komponisták emlékházait tömörítő, nemrég létrejött európai szövetségnek. A kezdeményezés alapító dokumentumát április 3-án írták alá Franciaországban.

Az Europa Nostra által is támogatott egyesület, a Centre Européen de Musique (Európai Zenei Központ) kezdeményezésére megszületett együttműködés a Réseau des Maisons et des Musées de Musiciens d’Europe (Európai Zenészek Házainak és Múzeumainak Hálózata) elnevezést kapta, az ünnepélyes ceremónián köszöntőt mondott Plácido Domingo is.

A hálózat mintegy negyven helyszínt fog össze, alapító tag lett többek közt a bonni, bécsi és badeni Beethoven Ház, a baden-badeni Brahms Ház, a tarragonai Pablo Casals Alapítvány, a granadai Manuel de Falla-központ, a lipcsei Mendelssohn Ház, a turkui Sibelius Ház, a firenzei Bellini Gyűjtemény, a varsói Chopin Intézet, a bougivali Bizet Múzeum és a lisszaboni Amália Rodrigues Alapítvány. Magyarországról a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két intézménye, a Liszt Múzeum és a Kodály Múzeum csatlakozott a kezdeményezéshez, képviseletükben az utóbbi vezetője, Sebestyén Theodóra írta alá az egyezményt.

 

Dr. Vigh Andrea rektor hangsúlyozta: a Zeneakadémia részvétele egy ilyen rangos, összeurópai kezdeményezésben a nagy múltú magyar intézmény rangjának és nemzetközi elismertségének is köszönhető. „A Zeneakadémia Európa zenei életében kiemelkedő szerepet visz. A tradíciók ápolása, a Liszt Ferenc szellemiségéhez méltó kreativitás és nyitottság, az egyetemi és koncertközpont kettősségéből fakadó dinamizmus nemcsak a világranglistákon elért előkelő helyezésekben nyilvánul meg, hanem megalapozza az ilyen szakmai és egyúttal a nagyközönségnek is szóló, gyümölcsöző együttműködéseket” – tette hozzá.

Jorge Chaminé, az Európai Zenei Központ alapítója és elnöke az intézmény közleménye szerint úgy fogalmazott: ezzel a hálózattal erősíteni szeretnék az európai kapcsolatokat, hiszen, mint jól ismert, a zene összeköt, párbeszédre ad alkalmat, és a diplomáciában is szerepe lehet. Sneška Quaedvlieg-Mihailović, az Europa Nostra főtitkára arra emlékeztetett, hogy miként testülete, úgy ez a kezdeményezés is erősíti és népszerűsíti az európai közösséghez és kulturális örökségéhez tartozás érzését, ezért rendkívüli módon üdvözli a hálózat létrejöttét.

Az együttműködés célja többek közt az, hogy művészeti eseményeket, tematikus évadokat szervezzen, elősegítse fiatal zenészek, kutatók, doktoranduszok csereprogramjait, rezidens fellépéseknek adjon lehetőséget, archívumokat – kottákat, leveleket stb. – digitalizáljon, együttműködést alakítson ki más tudományos és művészeti területekkel, Európán kívüli kapcsolatokat is építsen, valamint oktatási-nevelési programokkal új közönséget vonzzon.