Varsó, Lengyelország

A Kodály-év Lengyelországban egybeesett a Lengyelországi Magyar Kulturális Évvel, ami lehetőséget adott arra, hogy a szervezők a Kodály-év keretében megvalósuló kezdeményezéseken túl is népszerűsítsék Kodály Zoltán munkásságát.

2017. április 6-án és 7-én a bydgoszczi Feliks Nowowiejski Zeneakadémia a Varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével nemzetközi konferenciát szervezett Miért Kodály? címmel, a magyar muzsikus alakjának, zenepedagógiájának megismertetése és népszerűsítése céljából. A tudományos ülésszakon számos lengyel szakértő és egyetemi oktató vett részt Lengyelország legfontosabb zenei műhelyeiből. Magyarországról a Kodály Intézet képviseletében Nemes László Norbert igazgató érkezett.

2017 júliusában jelent meg Anna Maria Staskiewicz hegedűművész és Bartosz Koziak csellóművész hanglemeze, amelyen Kodály Duó hegedűre és gordonkára című műve is szerepel. A lemez megjelenését a Varsói Magyar Intézet is támogatta. 2018. március 22-én az intézetben zajlott a lemez bemutatója, amelyen szintén megemlékeztek a Kodály-évfordulókról.

Október 17-én lépett fel a sanoki művelődési központban az észak-európai turnéján járó Nyírség Táncegyüttes.

November 10. és 12. között a Sziléziai Könyvvásár – amelynek Magyarország volt a fővendége – legfontosabb kísérőprogramjaként koncertet tartottak a Lengyel Rádió Nemzeti Zenekara koncerttermében. A rendhagyó előadás Márai Sándor írásaira épült, amelyeket dramatizált formában olvastak fel helyi színészek, a Chopin és Kodály műveiből összeállított zenei betéteket pedig Szilasi Alex zongoraművész játszotta.

A katowicei zeneakadémián november 25-én és 26-án rendezték meg a Kodály 2017 elnevezésű nemzetközi konferenciát. A tudományos ülésszakokból, műhelyfoglalkozásokból és beszélgetésekből álló eseményen magyar részről Salamon Soma vett részt a Kodály Intézet képviseletében. Nagy sikerű koncertet adott Pál István Szalonna és Bandája: az együttes azt mutatta be, hogyan hatott a népzene Kodály alkotótevékenységére, valamint táncházat is szerveztek a lelkes lengyel közönségnek. 

A 2017/2018-as tanév során a Varsói Magyar Kulturális Intézet épületében rendszeres foglalkozásokat tartottak a Kodály-módszer témakörében. Egy varsói általános iskola diákjai a hivatalos tanterv keretében látogattak az intézetbe, ahol a tanév végén bizonyítványt is kaptak a kurzus elvégzéséről. A foglalkozásokat Joanna Maluga karnagy és Dorota Zaleska-Soroka vezette. A pedagógusok a Magyar Kulturális Évad más lengyelországi rendezvényein is tartottak Kodály-módszert bemutató órákat, augusztusban például az orońskói nyári képzőművészeti fesztiválon, novemberben Katowicében a Sziléziai Könyvvásáron, decemberben pedig Gdańskban, a Shakespeare-színház Magyar Hetén.

2018. január 30-án a fiatal lengyel zongoraművész-generáció egyik legígéretesebb tagja, Marek Bracha Carnegie Hall-beli fellépése előtt adott koncertet a Varsói Magyar Intézetben állandó zenésztársával, a fuvolaművész Anna Karpowiczcsal. Az eseményen a duó 20. századi zeneműveket játszott, köztük Kodály magyar népdalfeldolgozásait is.

2017 júliusában jelent meg Anna Maria Staśkiewicz hegedűművész és Bartosz Koziak csellista hanglemeze, amelynek központi eleme Kodály Duó hegedűre és gordonkára című darabja lett a Kodály-év alkalmából.