Tokió, Japán

2017. szeptember 27-én, a tokiói Minato kerület Civil Központjában tartották a Kodály-emlékév koncertjét, amely egyben a magyar V4 elnökség kulturális nyitórendezvénye is volt. A koncerten Brassói-Jőrös Andrea szoprán adott elő Kodály-dalokat Pálné Czébely Beáta zongorakíséretével. A koncert második részében a Macusita Kó japán karnagy által vezényelt női kórus lépett föl, műsorán Kodály és Bartók művei mellett Krzysztof Penderecki lengyel és Petr Eben cseh zeneszerző egy-egy műve is szerepelt. A koncerten, melyen a magyar mellett a cseh és a szlovák nagykövet, valamint a tokiói Lengyel Kulturális Intézet vezetője is jelen volt, köszöntőt mondott Hoppál Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár, és a koncert különlegességeként vezényelt is egy zeneszámot, nagy közönségsikert aratva.

Szeptember 28-án a nagykövetségen lépett fel Brassói-Jőrös Andrea és Pálné Czébely Beáta. Műsorukon Kodály művei mellett orosz romantikus szerzők dalai és zongoradarabjai szerepeltek.

Október 14-én a Tokiói Művészeti Egyetem (Tokió Geidzsucu Daigaku) koncerttermében a Tokiói Művészeti Egyetem zenekara Tihanyi László vezényletével, Szabó Dániel cimbalomművész közreműködésével adott koncertet Kodály műveiből. A Galántai táncok mellett a Háry-szvit hangzott el, a koncert előtt Szabó Dániel rövid ismertetőt tartott a Japánban kevéssé ismert cimbalomról, majd cimbalombemutató következett.

2018. március 20-án Kodály, a zenepedagógus és zeneszerző címmel szemináriumot rendeztek a Tokiói Művészeti Egyetemen. A rendezvény első részében a Kodály-módszer filozófiájáról és gyakorlatáról tartott videókkal illusztrált előadást dr. Inagi Sindzsi, a Japán Kodály Társaság elnökhelyettese, majd kamarakoncert következett: a Művészeti Egyetem volt hallgatói adták elő Kodály hegedű-cselló Duóját, valamint a gordonkára komponált Szólószonátát.