Tallinn, Észtország

2017. március 15-én, az ünnepi nagyköveti fogadáson magyar népdalok hangzottak el Jürgen Dengo, a magyarul kiválóan beszélő észt népzenész előadásában. A műsoron a Kodály-év tiszteletére Kodály által gyűjtött magyar népdalok szerepeltek. Többek között az Esti dal is, amelyet szintén Kodály gyűjtött, de Arany János népdalgyűjteményében is szerepel – így a koncert egyúttal megemlékezés volt az 1848-as forradalom bujdosóiról, és a kétszáz éve született Arany Jánosról is.

Október 20-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61., Észtország függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére és a Kodály-emlékév alkalmából a Nyírség Táncegyüttes baltikumi turnéja utolsó állomásaként a tallinni Kumu Képzőművészeti Múzeumban tartott nagy sikerű előadást.

December 13-án Süle László Finnországban élő magyar zongorista és etno-jazz kvartettje magyar, észt és finn népi dallamokra írt és improvizált műsort adott elő. A Kodály által gyűjtött magyar népdalok átdolgozásával az együttes Kodály harmóniai, ritmus- és formavilágát mutatta be, a tallinni No99 színház neves jazzklubjában. 

Tartu város könyvtárában 2018. január 14-ig volt látható az Örvendjen az egész világ! című Kodály-tablókiállítás angol nyelven.

2018. január 29. és 31. között a Kodály Kvartett lépett fel Tallinnban. Az együttes az első két napon négy mesterkurzust tartott észt vonósnégyesek és -hatosok részére, január 30-án pedig az Észt Zene- és Színházi Akadémián adott koncertet, amelynek keretében megszólaltatták Kodály Zoltán 2. Vonósnégyesét (Op. 10) és Intermezzóját is. A koncerttel egy időben nyílt meg az Akadémián az Örvendjen az egész világ! című tablókiállítás angol nyelven, rövid észt összefoglalóval.

Január 30-án Tallinnban, az Észt Zenei és Színházi Akadémián bemutatták a Kodály-módszer alapelveit és észtországi alkalmazásának elterjedését. A módszerről Ene Üleoja észt karmester adott zenetörténeti áttekintést, gyermekkari alkalmazását pedig Anneli Mäeots és az Ellerhein Gyermekkórus mutatta be. A program keretében Karolin Übner és Katariina Tirmaste népzenészek hagyományos népi hangszereket szólaltattak meg és népdalokat adtak elő. A Kodály Kvartett fellépését megelőző ingyenes oktatási programon mintegy hatvan fő vett részt.

2018. február 15-én Novák Anikó és Yasmin Folini, a Kodály Intézet oktatói tartottak munkaműhelyt a Georg Ots Tallinni Zeneiskolában. Az interaktív rendezvény, amelyen mintegy harminc zenetanár és zeneszakos hallgató vett részt, betekintést nyújtott a Kodály-módszerbe, amely Észtországban jo-le-mi relatív szolmizációként ismert. A szemináriumot követően Novák Anikó rövid zongorakoncert keretében Liszt-, Bartók- és Kodály-műveket játszott. A koncerttel egy időben nyílt meg az Örvendjen az egész világ! című Kodály-tablókiállítás, amely az iskolában február 21-ig volt látható.

Február 16-án a tartui Eller Zeneiskolában ingyenes munkaműhelyt szervezett a Tallinni Kulturális Intézet, amelyen Novák Anikó és Yasmin Folini, a Kodály Intézet oktatói mutatták be a Kokas-módszer alapján kidolgozott zenepedagógiai/zeneterápiás ZeneZen-módszert. A munkaműhely magyarul, észt tolmácsolással zajlott. Ezután Novák Anikó zongorakoncertet adott a Német Kulturális Intézetben, amelynek során Kodály Zoltán műveit is megszólaltatta.

2018. március 2-án nyílt meg Viljandiban, a Hagyományos Zene Központjában az Örvendjen az egész világ! című Kodály-tablókiállítás, amely március végéig volt megtekinthető.

Március 15-én a Helsinki Nagykövetség a Tartui Egyetem Múzeumának Fehér Termében fogadást adott az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom 170. évfordulója, valamint a Kodály-emlékév alkalmából. A rendezvényen a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Tartui Ifjúsági Kórus adott rövid koncertet, amelyen három Kodály-művet énekeltek magyarul és latinul.