Peking, Kína

A 2017-es év kiemelt időszak volt a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben (PMKI), hiszen itt működik a világ első Kodály Pontja, ahol az UNESCO világörökségi listáján szereplő Kodály-módszerrel folyik zeneoktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A 2015-ben indult program segítségével több ezren ismerkedhettek meg a módszer alapjaival, heti rendszerességgel tartott zeneórák vagy rendszeres vidéki képzések folyamán.

2017. január 13-án a Kodály-emlékév eseménysorozatának ünnepélyes megnyitóját a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben tartották. A PMKI és Magyarország Pekingi Nagykövetsége az emlékév alkalmából szervezett gazdag programsorozatát a Munkácsy-díjas képző-és festőművész, Kulinyi István ez alkalomra készített, tematikus Kodály-emlékkiállítása nyitotta meg.

Január 14-én a gyermekek számára is megnyitották a Kodály-emlékévet Pekingben. A PMKI ez alkalomból Kodály-gyermekprogrammal kedveskedett a legkisebbeknek, akik játékos formában ismerkedhettek meg Kodály életével és munkásságával, izgalmas zenei vetélkedőkön és játékokban vehettek részt a PMKI Kodály Pont zeneoktatóinak vezetésével, majd kézműves foglalkozáson tanultak meg egyszerű hangszereket készíteni.

Április 11. és 12. között a Zhongshan Városi Oktatási Hivatal felkérésére a PMKI Kodály Pont kihelyezett zenepedagógiai képzést tartott a Pekingi Kodály Társasággal együttműködve Guangzhou tartomány Zhongshan városában. A továbbképzésen kétszáz zenepedagógus ismerhette meg a Kodály-módszert.

Április 28-án a Renai Boyi Fogyatékkal Élő Gyermekek Rehabilitációs Központjával közösen második alkalommal valósult meg a Kodály-délután elnevezésű zenés foglalkozás. 2017. május 25-én a PMKI Kodály Pont oktatója a Shenyang város Shenhe kerületében működő Yu Peng Általános Iskolában kétszáz zeneoktatónak tartott bemutató előadást a Kodály-módszerről, a városi vezetés meghívásának eleget téve.

Július 12. és 13. között Kocsis-Holper Zoltán zenepedagógus a Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére Kodály-módszer mesterkurzust tartott Lanzhou városában, a Pekingi Kodály Társasággal együttműködésben. A mesterkurzuson több mint száz kínai zeneoktató ismerkedhetett meg az UNESCO világörökségi listáján szereplő zeneoktatási módszerrel.

Július 14-én délelőtt a Kínai Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Találkozó keretén belül Kocsis-Holper Zoltán zenepedagógus és karvezető több száz résztvevő számára háromórás Kodály-módszer mesterkurzust tartott a Qinghua Egyetem Gyakorló Általános Iskolájában. Ugyanezen a napon több száz karvezetőnek is mesterkurzust adott.

2017. augusztus 16. és 26. között magyarországi zenetáborban vettek részt a Hagyományos Kínai Zeneakadémia növendékei. A hallgatókkal együtt hazánkba érkezett az akadémia Népzenei Tanszékének vezetője, Liu Shun professzor, továbbá Peking Város Kulturális Hivatalának vezetője, Wang Danfeng asszony is.

2017. szeptember 9-én és 10-én a Pekingi Magyar Kulturális Intézet vidám gyermek- és családi programmal várta a látogatókat a patinás Zhaolong Szállodában. A rendezvényen a gyerekek és szüleik lehetőséget kaptak, hogy maguk is kipróbálhassák a hangszerkészítést.

Szeptember 13-án a PMKI a Kínai Zenei Szövetséggel, a Pekingi Kodály Társasággal és a Guangqumen Középiskolával együttműködésben kóruskoncertet adott a Pekingi Koncertteremben. A PMKI Kodály Pontjának oktatói immár második éve dolgoznak együtt a neves Guangqumen Középiskolával, mely a Kodály-módszert alkalmazó pekingi iskolák egyike.

Szeptember 17-én a Kodály Pont oktatója a Zhaolong Szállodában megrendezett programon részt vevő gyermekekből ideiglenes kórust alakított Kodály emlékére. A kicsik és nagyok megtanulhattak egy magyar darabot, melyet azonnal be is mutattak az alkalmi közönség előtt.

Október 9-én Tóth Péter, Szokody Anikó, Varga Laura és Tóth Kristóf a Szegedi Egyetem képviseletében koncertet adott Magyarország pekingi nagykövetségén. A diplomaták és a Pekingi Kodály Társaság vendégei számára meghirdetett zártkörű előadáson Kodály és Bartók művei is felcsendültek.

Október 14-én a magyar kortárs absztrakt expresszionista festészet és Kodály művészetének találkozását mutatta be a Pekingi Magyar Kulturális Intézet: a közönség Gajdán Zsuzsa festőművésznő ez alkalomra készített Kodály-mozaikok című kiállítását láthatta. A tárlat kapcsán október 16-án munkaműhelyt is rendeztek: a hunani Chenzhou Xiangnan Egyetem Művészeti Tanszékén a művésznő a magyar absztrakt expresszionista művészet történetéről előadást és gyakorlati bemutatót is tartott a hallgatóknak. Néhány hallgató közös alkotást is készíthetett a művésznővel, ily módon közelről is megtapasztalhatták a modern művészet adta szabadságot.

A Kodály életét és munkásságát bemutató kínai nyelvű tablókiállítás 2017. december 1-jétől 31-éig volt látható a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben.

2017. december 3-án este Szabó Ferenc zongoraművész Kodály-estjét hallhatták az érdeklődők a PMKI-ben.

December 7-én Szabó Ferenc zongoraművész, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa és Peternák Anna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársa közös mesterkurzust tartott a pekingi 22. számú Középiskolában, olyan kínai ének–zeneoktatók számára, akik érdeklődnek a Kodály-módszer gyakorlati alkalmazása iránt. A mesterkurzus során nemcsak Kodály életének és művészetének hátterébe, de művészetének népzenei vonatkozásaiba és pedagógiai koncepciójába is betekintést nyerhettek a résztvevő pedagógusok.

December 16-án hasonló mesterkurzust tartottak a pekingi 18. számú Középiskolában. Az egész napos oktatáson a pedagógusok Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész tolmácsolásában ismerkedhettek meg Kodály és Bartók munkásságával. A kurzus résztvevői archív felvételeket is láthattak Kodály és Bartók gyűjtéséből. A mesterkurzus elsődleges célja volt, hogy a résztvevők az elhangzott darabokkal tovább fejlesszék műismeretüket és megismerjék a művek taníthatóságát és pedagógiai jelentőségét.

December 16-án este Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész Kodály and Bartók expressions című kamarakoncertje hangzott el a középiskola hangversenytermében.

2018. január 24-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Zhoushanban a Sixtones énekegyüttes tartott koncertet a Dinghai kerületben felállított magyar pavilonban, amely a Sanghaji Világkiállítás után érkezett ide. A népszerű férfikórus a Kodály-év alkalmából Kodály Esti dalának saját feldolgozását is előadta. 

2018. január 26-án az a cappella koncertsorozat a Pekingi Guangqumen Középiskolában folytatódott, a PMKI Kodály Pont félévi zárókoncertjével. A félévzáró gála alkalmából a Kodály Pont csoportok Guncz Nóra oktató vezetésével számot adtak az előző félévben tanultakról: a gyerekcsoportok kézjelekkel kísért szolmizálással magyar, kínai és angol nyelvű dalokat adtak elő. Az intézet Kodály Pontjának saját kórusa mellett a Guangqumen Középiskolai kórus is színpadra lépett Kodály és Farkas Ferenc műveivel.

Január 27-én a Kodály Pont gyermekkórusa félévzáró óráján vendégül látta a Sixtones énekegyüttest. A magyar énekesek a technikai fogások mellett a többszólamú éneklés fortélyait is bemutatták a gyerekeknek, új dalokat tanítva nekik.

Január 27-én a Pekingi Magyar Kulturális Intézet és a China Arts and Entertainment Group közös szervezésében a Kodály Pont oktatója tartott előadást és bemutatóórát a Pekingi Tianqiao Színházban. Este a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben a Sixtones adott koncertet.

Március 13-án a Diplomata Koncertsorozat Terék József és Barátai hagyományos magyar népzenei koncertjével folytatódott. A zenekar előadásában a közönség Tápió-menti, erdélyi és felvidéki népdalokat hallhatott Bartók és Kodály gyűjtéséből. 

Március 15-én délelőtt Terék József és ifjú zenésztársai a pekingi Montessori Nemzetközi Iskolában léptek fel. A koncert középpontjában a tárogatómuzsika állt, de az iskola és a PMKI Kodály Pontjának együttműködése tiszteletére Kodály műve, a Kállai kettős is elhangzott.

Március 21-én a Kínai Központi Zeneakadémián kínai zenepedagógusok és zeneszerző szakos doktori hallgatók élvezhették a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Pál István „Szalonna” és édesapja, Pál Lajos karnagy és zenepedagógus mesterkurzusát. Március 22-én a Hagyományos Kínai Zeneakadémián tradicionális kínai zenével foglalkozó pedagógusok és tanítványaik számára folytatódott a mesterkurzus. Március 23-án este a művészek közös koncerten léptek fel a pekingi 12. számú Középiskola nagytermében, átfogón mutatva be a magyar népzenét és annak a műzenében való megjelenését.