Ottawa, Kanada

2017. augusztus 8. és 14. között tartották a 23. Nemzetközi Kodály Szimpóziumot Kanadában. Az egyhetes rendezvénysorozaton a Kodály-emlékév keretében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével és szakmai szempontjai alapján az egyetem Kodály Intézetének oktatói, Darázs Renáta, Körtvési Katalin és Novák Anikó tartottak szakmai előadásokat és műhelyfoglalkozásokat.

2017. október 14-én és15-én Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője mesterkurzust tartott a McGill Egyetemen. Ezzel elindult a kooperáció a Zeneakadémia és a McGill Egyetem között, így Budapest és Montréal együttműködése újabb intézmények közötti együttműködéssel gazdagodott.

A 2017-es Kodály-emlékév egybeesett Kanada alapításának 150. évfordulójával, melynek tiszteletére a nagykövetség szeptember 30. és október 28. között nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett. A nyitóhétvégén a Szalonna és Bandája népzenei együttes képviselte a kodályi örökséget: összesen négy alkalommal lépett fel a Kodály-emlékév keretében Ottawában, a Konföderációs Pavilonban. Az október 1-jei koncerteken a montréali Bokréta Néptáncegyüttes tagjai színesítették az előadásokat.

2017. október 19-én az ottawai Konföderációs Pavilonban adott hangversenyt Érdi Tamás zongoraművész, majd 21-én Montréalban, a Christ Church-katedrálisban, október 26-án pedig Torontóban, a Royal Conservatory of Music falai között folytatódott a művész koncertsorozata.