Krakkó, Lengyelország

2017. augusztus 10-én a Przemyśl városa által szervezett Szaléziánus Nyári Fesztiválon, a Szent József-templomban lépett fel a krakkói Octava Ensemble, Zygmunt Magiera vezetésével, Michal Bialko orgonaművész kíséretével. A koncert műsorán Kodály művei szerepeltek: az Epigrammák, a Laudes Organi, a Missa Brevis, a Prelúdium orgonára, a Pange Lingua és a Stabat Mater. A fellépés végén az együttes meglepetésként magyar nyelven adta elő Kodály Zoltán egyik legismertebb kórusművét, az Esti dalt.

2017. augusztus 20-án a Muzsika a régi Krakkóban fesztivál keretében a tynieci bencés apátságban lépett fel a krakkói Octava Ensemble. A koncert előtt a kolostor kulturális ügyekért felelős szerzetese köszöntötte a közönséget kiemelve, hogy a Kodály-koncert egyben ünnepi hangverseny is, hiszen ezen a napon – augusztus 20-án – emlékeznek meg Magyarországon államalapító Szent Istvánról. A koncert műsorára a przemyśli repertoárral megegyező Kodály-műveket választott Zygmunt Magiera, az Octava Ensemble vezetője.

2017. október 12-én Krakkóban, október 13-án Katowicében, a Karol Szymanowski Zenei Középiskola modern hangversenytermében lépett fel a nyíregyházi Cantemus gyermekkar. Szabó Dénes karnagy a krakkói koncert előtt a város zeneakadémiáján tartott előadást Kodályról.

2017. október 23-án Lisztes Jenő és Lukács Miklós cimbalomművész adott koncertet a Krakkói Tudományos Akadémia dísztermében. A hangversenyen Kodály-és Bartók-művek hangzottak el. A művészek másnap a czestochowai II. János Pál pápa Múzeumban is felléptek.

2017. november 18-án Krakkóban adott hangversenyt Jeremy Findlay csellóművész és Per Rundberg zongoraművész. A műsorban Kodály Zoltán művei mellett J. S. Bach Három korálelőjátéka is elhangzott, Kodály átiratában.