Helsinki, Finnország

2017. március 5-én a hagyományokat követve a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont a XXVIII. Nemzetközi Kodály-hét nyitókoncertjének. A Kodály-hét eseményei között szerepelt többek között Szilvay Réka (hegedű), Marko Ylönen (cselló), Timo Koskinen (zongora) és a Sibelius Akadémia hallgatóinak koncertje március 6-án, a Musiikkitalo Camerata termében, Hommage à Zoltán Kodály címmel. A kelet-helsinki és az espooi zeneiskola csellista és nagybőgős növendékei március 8-án a helsinki városháza dísztermében léptek fel. Jaana Laasonen (fuvola), Olli Varonen (cselló) és Kristiina Junttu (zongora) koncertjét a rekolai templomban, az Ifjú Kamarazenészek és a Helsinki Ifjúsági Vonószenekar koncertjét a laajasalói templomban március 9-én hallgathatta meg a közönség. A Kodály-hét zárókoncertjét március 10-én tartották a kelet-helsinki zeneiskolában.

2017. május 5-én a Kodály-emlékév finnországi eseménysorozatát nyitó ünnepi koncerten a Záborszky nővérek és Marja Laiho Kodály művei mellett Bartók, Mozart, Sibelius és Brahms darabjait adták elő a Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

2017. május 13-án a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Finn Kodály Kórus Emlékek sugárútján (Muistojen Bulevardilla) címmel jubileumi koncertet adott a helsinki városháza dísztermében. A Kodály életművét ápoló vegyes kar az elmúlt huszonöt év repertoárjából válogatott karnagyuk, Kirsti Laakso vezetésével.

2017. augusztus 22-én a Kodály-emlékév tiszteletére a Trio La Rue (Susanna Arminen – hegedű, Virva Garam – zongora, Markus Pelli – cselló) kamarakoncertet adott a Magyar Kulturális és Tudományos Központban. Az elsősorban Kodály-műveket felsorakoztató koncert egyben Marina Kostik Hommage à Zoltán Kodály című művének ősbemutatója is volt, a szerző jelenlétében. A művet a zeneszerző kifejezetten erre az alkalomra komponálta.

2017. október 20-án Szabadi Vilmos hegedűművész, Marko Ylönen csellóművész és Tuomas Turriago zongoraművész-zeneszerző ünnepi kamarakoncertet adott a helsinki Szent János-templomban. A koncerten különösen nagy sikert aratott Kodály Zoltán hegedű-cselló Duója, illetve Adagio csellóra és zongorára című műve.

2017. november 20. és 22. között a Kodály Intézet négy zenepedagógusa: Nemes László Norbert, Novák Anikó, Körtvési Katalin és Rajk Judit finnországi zeneoktatási intézményekben tartott Kodály-módszeren alapuló tanártovábbképzést és diákoknak szóló mesterkurzusokat. A programban részt vett a lahti konzervatórium és a lotilai zenei tagozatos általános iskola, a kelet-helsinki zeneiskola, valamint a Rovaniemiben található lapp zeneiskola, ahol a Kodály-módszernek évtizedes hagyományai vannak.

2017. november 28-án és 29-én Helsinkiben és Vantaaban vendégszerepelt a Balázs Elemér Group. A műsorban Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népi dallamok etno-jazz feldolgozásai hangzottak el.