Dublin, Írország

A 2017. szeptember 20. és 24. között megrendezett New Ross Piano Festival első alkalommal állította a középpontba egyetlen ország zeneművészetének bemutatását.Ennek köszönhetően Magyarország fémjelezte az őszi komolyzenei fesztiváli életet Írországban. A tizenkét éves múltra visszatekintő és csaknem ötven nemzetközi elismerésnek örvendő előadóművész részvételével megrendezett fesztiválon az írországi közönség többek között Kodály Marosszéki táncok, Bartók 15 magyar parasztdal és Liszt 12. magyar rapszódia című művét is hallhatta. A program során Tóth Endre zenetörténész és Seán Morgan-Rooney zongoraművész beszélgetéssel egybekötött koncerten mutatta be Kodály munkásságát. Több magyar művész is fellépett a fesztiválon, többek közt Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István csellóművész, valamint Würtz Klára és Fejérvári Zoltán zongoraművészek. 

December 4-én a New Dublin Voices énekelt ír, angol, amerikai és magyar kórusműveket a dublini Christ Church székesegyházban. A kórus karnagya a Zeneakadémia Kodály Intézetében végzett, Kodály műveit kiválóan ismerő Bernie Sherlock volt. A koncerten Kodály munkásságát bemutató felolvasással tisztelegtek a neves magyar zeneszerző, zenetudós, pedagógus, népzenekutató emléke előtt.

Több mint hatvan egykori Kodály intézeti hallgató, kollégáik, tanítványaik, az Ír Kodály Társaság vezetősége és tagjai vettek részt a Kodály Intézet által kezdeményezett örömünnepen Dublinban, március 10-én. A Dublin City University All Hallows campusán tartott eseményen Nemes László Norbert tartott kreatív zenehallgatási és mozgás workshopot, valamint Körtvési Katalin Kokas-foglalkozást, majd az intézet három egykori növendéke, Bernie Sherlock, Orla Flanagan és Róisín Blunnie kórusainak tagjaiból létrejött egy alkalmi énekkar, hogy Nemes László Norbert vezényletével előadjon néhány művet. A napot kötetlen beszélgetés zárta, amelynek során Nemes László Norbert beszámolt a Kodály Intézet legfrissebb kutatási eredményeiről, a skót és holland partnerekkel folytatott Erasmus Stratégiai Partnerségről és annak várható hatásairól, az intézet felújításáról. Az eseményt megörökítette a készülő Kodály-dokumentumfilm stábja is: a filmhez készülő interjúk az említett karnagyok mellett bemutatták Yvonne Higginst és Lorraine O’Connellt is, valamint az írországi Kodály-pedagógia eredményeit, kihívásait.