Bukarest, Románia

2017. október 10-étől háromnapos szemináriumot rendeztek a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen, a Zeneakadémia Kodály Intézetének olyan nemzetközi tapasztalattal rendelkező pedagógusai és zeneművészei részvételével, mint Platthy Sarolta (szolfézs és Kodály-módszertan), Szabó Orsolya (zongorapedagógia és SZO-módszertan, relatív mozgásrendszer) és Benedek Mónika (szolfézs és karvezetés). A szeminárium mintegy félszáz résztvevője az ének és a mozgás örömével tapasztalhatta meg a kodályi zenepedagógia alapelveit.

Október 23-án Magyar motívumok – tiszteletadás és főhajtás a magyar zene előtt címmel szervezett a bukaresti intézet előadást a Nottara Színház előadótermében. A koncert a Kodály által gyűjtött kárpát-medencei magyar népzenét, valamint a klasszikus zene, a népzene és a népi ihletésű improvizációk közötti kapcsolatot mutatta be. A programban Kodály, Bartók és Lajtha László népi ihletésű kompozíciói mellett jelen volt napjaink zenéje, a népzene, vagy éppen a népzenei ihletésű jazz is. Kodály Zoltán zeneoktatási módszerének ritmusra vonatkozó elveit a Tóth Ildikó „Fecske” és Farkas Zoltán „Batyu” alkotta táncospár mutatta be, a közönséget is bevonva ebbe a „gyakorlatba”. Az előadás további fellépői Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató), – Fülep Márk (fuvola), – Lukács Miklós (cimbalom) és Bognár Szilvia népdalénekes volt.

2017. november 6. és 11. között a Bukaresti Magyar Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karrierirodája hatállomásos turnét szervezett, hogy a romániai közösséggel megismertessék Kodály munkásságát és a magyar zeneművészeti oktatás eredményeit. A koncert után valamennyi erdélyi magyar városban megvárta a közönség a fiatal előadókat: Karasszon Eszter csellóművészt, Hotzi Panni zongoraművészt és Kiss Judit Anna mezzoszopránt, hosszasan elbeszélgetve velük Kodály Zoltánról és munkásságáról. A sorozatzáró bukaresti fellépést a Román Nemzeti Filharmónia székházában tartották, nemzetközi közönség előtt. A koncertet a Román Közszolgálati Rádió zenei csatornája is rögzítette.

2017. december 13-án a 13. Magyar Zene Fesztivál közönségdíjasainak gálakoncertjén mutatta be a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a Kodály-tablókiállítás román nyelvű változatát, valamint azt a kiadványt, amely Románia legjelentősebb kulturális hetilapja, az Observator Cultural mellékleteként jelent meg Kodály életművéről és pályájáról.

2018. január 19-én a Román Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában Bukarest egyik legjelentősebb hangversenytermében hangzott el Kodály Zoltán Galántai táncok című műve, a Kodály-emlékprogramok záróakkordjaként, s egyben a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként. A román rádió zenei csatornáján és az interneten élőben követhető hangversenyt a Svájcban élő, romániai származású karmester, Nicolae Moldoveanu vezényelte, aki Doráti Antal növendéke és pártfogoltja volt. A hangversenyterem előcsarnokában az Örvendjen az egész világ! című kiállítás román nyelvű változata fogadta a közönséget.