Buenos Aires, Argentína

Az argentin Kodály-év 2017. március 24-én nyílt meg Buenos Airesben egy háromnapos, a Kodály-módszert bemutató szeminárium keretében. Az eseménynek a belvárosi magyar Mindszentynum Kulturális Központ adott helyet. Az elsősorban zenepedagógusok, zenetudományi szakos hallgatók, kutatók, karvezetők számára meghirdetett kurzusra ötvenhét résztvevő regisztrált Argentínából, Uruguayból és Chiléből. A szeminárium előadói Argentínából Carolina Wagner, a helyi Kodály Egyesület elnöke és Jorge Fuentes, a kecskeméti Kodály Intézet egykori hallgatója, zenepedagógus, karnagy, Magyarországról pedig Barabás Edina és Szirányi Borbála karnagyok, a Zeneakadémia Kodály Intézetének, illetve Kodály Mintaiskolájának tanárai voltak.

2017. június 14-én a buenos airesi Nemzeti Könyvtárban Kodály Zoltán-emléknapot tartott a külképviselet. A Könyvtár kétszáz fős előadótermében előbb kerekasztal-beszélgetést, majd Kodály válogatott műveiből álló koncertet rendeztek. A pódiumbeszélgetésen részt vett Pablo Bardin zenekritikus, Jorge Fuentes karnagy, Alejandro Alustizia Kodály-módszert oktató zenepedagógus, Leidemann Sylvia, az Ars Hungarica egyesület művészeti vezetője, valamint több buenos airesi egyetem zenetanára. Ezt követően a Székely fonó, valamint a Háry János daljátékok egyes részleteiből készített összeállítás hangzott fel zongorával, énekszólóval és férfikarral. A közönség a háttérben Pedro Róth és Magyar László argentínai képzőművészek erre az alkalomra készült illusztrációit láthatta.

2017. október 11-én Buenos Airesben az Ars Hungarica egyesület szervezésében Kodály Zoltán műveiből összeállított, telt házas koncertet adtak a belvárosi Centro Cultural Kirchner kulturális központban. A több mint kétórás műsorban a Coral Hungaria női kar, a J. J. Castro Konzervatórium növendékeiből álló Kodály Férfikar, Sirákné Kemény Kinga énekművész, valamint Susana Moreno, Virginia Correa Dupuy és Alejandro Meerapfel léptek fel kamarazenekari, illetve zongorakísérettel.