Quito, Ecuador

2017. január 23. és február 4. között Kodály-workshop és mesterkurzus zajlott Cuencában és Quitóban. Dr. Sándor Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Igazgatója és Xavier Rivadeneira Magyarországon élő ecuadori-magyar operaénekes, a MusArtEH Alapítvány alapítója utazott Ecuadorba, hogy a zenei élet képviselőinek ízelítőt adjanak Kodály világából.

Szeptember 16-án a nagykövetség a Quitói Önkormányzattal és a Turisztikai Hivatallal együttműködve szabadtéri koncertet rendezett, amelyen az Ecuadori Ifjúsági Zenekar adott elő Kodály-műveket. Az előadásnak a város népszerű Mariscal negyede adott otthont, így az eseményt a meghívott vendégeken kívül sok járókelő is megtekintette.

Október 27-én a magyar nemzeti ünnep alkalmából szimfonikus koncert, azt követően pedig a nemzeti ünnep tiszteletére rendezett fogadás zajlott le Quitóban. A hetventagú zenekart Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház Zeneigazgatója vezényelte, Xavier Rivadeneira ecuadori-magyar tenor és Vanesa Regalado ecuadori szoprán énekelt. A koncertet Quito óvárosának templomában, a Compañía de Jesúsban rendezték.