Párizs, Franciaország

2017. október 19-én Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviselete Magyar motívumok címmel Kodály-emlékestet rendezett az UNESCO párizsi székházában. A Fülep Márk fuvolaművész művészeti vezetésével összeállított koncert a magyar tájakat körbejárva mutatta be a népzene, Kodály és Bartók, valamint a kortárs zene és a népi ihletésű improvizációk közötti kapcsolatokat. A szólisták – Borbély Mihály jazzmuzsikus, Fülep Márk, Lukács Miklós, Bognár Szilvia, Sipos Mihály, Tóth Ildikó és Farkas Zoltán – a magyar kortárs zenéből tekintettek vissza a népdalfeldolgozásokra és jutottak el a tiszta népzenéig, majd népi ihletésű improvizációkat adtak elő.

2017. június 21-én, a zene ünnepén a Párizsi Magyar Intézet földszinti kiállítótermében Fassang László orgonaművész magyar népdalokat feldolgozó improvizációit Vincent Le Quang vietnami származású francia szaxofonművész kísérte.

2017. szeptember 28-án Kodály ösvényén címmel az EAR Együttes a Kodály által gyűjtött és feldolgozott népdalok autentikus bemutatásával kezdte koncertjét, s innen jutottak el az általuk művelt kortárs, elektroakusztikus hangszeres zenéig.

2017. szeptember 30-án Kodály-szeminárium és kerekasztal-beszélgetés zajlott le a Párizsi Magyar Intézet és a Jean-Philippe Rameau zeneművészeti szakiskola szervezésében a konzervatórium hallgatóinak és tanárainak részvételével.

2017. október 14-én a montmartre-i Szüreti Fesztiválhoz kapcsolódva a Merkati együttes menettáncban vett részt a mintegy két kilométeres útszakaszon. A két és fél órás, látványos felvonulás sok ezer nézőt vonzott. Az együttes táncosi táncba hívták a gyerekeket és felnőtteket, este pedig a Párizsi Magyar Intézetben gyermek és felnőtt táncházat tartottak.

2017. november 8-án a Párizsi Magyar Intézetben Guillaume Métayer fordító, a CNRS kutatója Háry János, un Tartarin magyar? címmel tartott előadást, amelyet a Richly Zsolt rendezte Háry János című animációs film vetítése követett.

2017. november 15-én a párizsi Jean-Philippe Rameau zeneművészeti szakiskola tanárai a Párizsi Magyar Intézetben adtak hangversenyt Kodály emlékére.