London, Nagy-Britannia

2017. október 16-án fiatal tehetségek léptek fel a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) rendszeres hétfő esti zeneszalonjában: Osztrosits Éva hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész adott kamarakoncertet. Változatos repertoárjukon szerepeltek Kodály szerzeményei is, amelyek előtt rövid ismertetőt is tartottak.

2017. november 18-án zajlott az LMKK egyik kiemelt rendezvénye, a Magyarország V4-es elnöksége alkalmából megrendezett reTHINK Hungary and the V4 című egynapos magyar dizájn-fesztivál. Az egész napos program zárásaként, a Beyond Kodály koncertsorozat részeként a zeneszerző műveit játszották le felvételről, és kötetlen beszélgetésre hívták meg a vendégeket. A Black Swan Studios jelentős médiavisszhangot kiváltó eseményére a nap folyamán közel kétezer vendég látogatott el.

December 2-án a Beyond Kodály programsorozat záróeseményeként az LMKK adventi hangulatban, három klasszikus zenei koncerttel várta a vendégeket kora délutántól estig. A rendezvényen fellépett Schindler Rita hárfaművész, Berecz Mihály zongoraművész és a Joyful Company of Singers kórus, Peter Broadbent karnagy vezetésével. A koncerten a Kodály-művek között elhangzott a mindig nagy sikert arató Esti dal is, az est végén a brit és magyar vendégekből álló közönség pedig közösen énekelt a kórussal.

2017. december 10-én a Kodály 135 koncerten a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus a Royal College of Music Vigala Singers együttessel és Virágh András Gábor orgonaművésszel közösen lépett fel a londoni St. Mary of Rotherhithe-plébániatemplomban. Az esemény különleges jelentőségét nem csupán Kodály születésének 135. és halálának 50. évfordulója adta, hanem annak a 90. évfordulója is, hogy a zeneszerző először látogatott Angliába. A hangversenyen Kodály Missa Brevis című kompozíciója mellett Ralph Vaughan Williams G-moll miséje hangzott el.