Kolozsvár, Románia

2017. március 6-án a kolozsvári Zeneakadémia stúdiótermében Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa emlékkoncerttel egybekötött fogadást tartott. Az emlékhangversenyen Brezóczki Gabriella zongoraművész és Kostyák Előd gordonkaművész, a Kolozsvári Magyar Opera szólócsellistája lépett fel.

2017. június 14-én a főkonzulátus a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum hangversenytermében rendezett Kodály-emlékkoncertet, amelyen fellépett a Brassai Vonósnégyes Kostyák Előd gordonkaművész vezetésével, Ortenszky Gyula gordonkán és Márkos Albert hegedűn játszott.

2017. október 14–15-én Kodály Zoltán szellemi öröksége az ifjúság zenei nevelésében címmel központi ünnepséget rendezett Kolozsváron Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel (EMKE) és a Romániai Magyar Dalosszövetséggel közösen. Október 14-én Mit kaptunk és mivel igyekszünk meghálálni címmel tudományos konferenciát tartottak az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban. Három magyarországi és három erdélyi szakember, zenepedagógus, karnagy hozta közelebb a népes hallgatósághoz a kodályi életmű egy-egy szeletét. Október 15-én Ittzés Mihály, a Kodály Társaság elnöke nyitotta meg a Kodály-tablókiállítást a Kolozsvári Magyar Operában az előtt a koncert előtt, amelyen hat erdélyi gyermekkórus énekelte Kodály legismertebb kórusműveit.

2018. február 10-én tartották az emlékév zárórendezvényét a Kolozsvári Magyar Operában: ez alkalommal a Háry János című daljátékot láthatta és hallhatta a közönség. Az előadás szünetében az első emeleti előtérben tekinthette meg a közönség a Kodály-tablókiállítást.