Zeneakadémia

Karasszon Eszter és Pusker Júlia Kodály-kamaraestje

2017. szeptember 27. Zeneakadémia Solti Terem

A műsorban elhangzott Kodály-művek: Csellószonáta, op. 8 , Adagio (hegedűre és csellóra), illetve Duó hegedűre és csellóra, op. 7. Zongorán közreműködött Dani Imre.

 

Átformált tradíciók

2017. október 18.

„Rajk Judit és a Budapesti Vonósok” címmel különleges társításban játszották Kodály Zoltán műveit a Zeneakadémia Nagytermében. A műsorban Kodály-kórusművek, dalok és zenekari kompozíciók mellett a zeneszerző egyik leghíresebb kortársa és személyes barátja, Ottorino Respighi művei is helyet kaptak. 

Orgonán közreműködött Pétery Dóra, a Budapesti Vonósokat és a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusát Alessandro Cedrone vezényelte.

 

Accord Quartet

2017. november 22.

Az Accord Quartet – Mező Péter, Veér Csongor (hegedű); Kondor Péter (brácsa); Ölveti Mátyás (cselló) – a Zeneakadémia Solti Termében Kodály-kvartetteket játszott.

 

Játsszunk Háry Jánost!

2017. november 26.

A Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági sorozatban Kodály Háry János című művét mutatták be játékos, interaktív formában Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán); Szegedi Csaba (bariton); Gábor Géza (basszus), Török Ágnes és Szívós Károly (bábművészek) a Zeneakadémia Nagytermében. Közreműködött az Óbudai Danubia Zenekar, vezényelt Oberfrank Péter.

 

Kodály135

2017. december 16.

Magyarország legnevesebb kórusai találkoztak a Zeneakadémián, a Kodály135 címet viselő koncerten, amelyet a Bartók rádió élőben közvetített. A 2017-es Kodály-év egyik csúcspontját jelentő kóruskoncerten Kodály Zoltán a capella kórusműveinek legszebb és legizgalmasabb darabjai szólaltak meg különleges válogatásban. Az Angelica leánykar, a Cantate vegyeskar és a nyíregyházi Cantemus gyermekkar a világ legjelentősebb kórusversenyeit nyerték meg, nemzetközi tekintetben is az élvonalban helyezkednek el. A zeneakadémiai hallgatókból álló Alma Mater Kórus az egyetem legnagyobb múltra visszatekintő, megszakítás nélkül létező zenei formációja, a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig azt a hagyományt folytatja, amelyet 1963-ban létrehozott kamarakórusával a karnagy-doyen professor emeritus Párkai István alapozott meg.