Pannon Filharmonikusok

Főtéri Kodály Ünnep

2017. szeptember 15.

A pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként a Pannon Filharmonikusok Pécs város kórusaival közösen emlékezett a méltán elismert zeneszerző és zenepedagógus munkásságára. A Főtéri Kodály Ünnep keretében a zeneszerző nagyzenekari műveinek szabadtéri előadásával a zenekar Kodály híressé vált mondására kívánta felhívni a figyelmet: „Legyen a zene mindenkié!”. Az előadás részeként közös éneklésre, és népdalok modern feldolgozásának előadására is sor került. A koncert műsorában a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával, valamint a VoiSingers együttes Balásy Szabolcs irányításával stílusosan ötvözte a tradíciót és az innovációt. Az est moderátoraként Bősze Ádám hangolta rá a közönséget az elhangzó darabokra, valamint azok értékére és mondanivalójára a zenetörténet humorral vegyített elegyének segítségével.

 

Kodály-bérlet koncertjei

A Pannon Filharmonikusok a zeneszerző munkásságának többrétűségét kívánta felmutatni a 2017-18-as koncertévadban. A Kodály-emlékév alkalmából a Kodály-módszer mindannyiunk életére hatással levő fontosságára kívánta felhívni a figyelmet a különböző pécsi kórusok előadásában, a bérletes hangversenyek előtt megszólaló Kodály-kórusművekkel, dalokkal. Az összesen kilenc alkalommal megszólaló művek között volt a 150. genfi zsoltár, az Ének Szent István királyhoz, illetve a Jézus és a kufárok a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus, a Kodály Gimnázium Bartók Béla Leánykara, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium Leánykara, a Pécsi Tudományegyetem Nőikara, a Pécsi Mecsek Kórus, a Pécsi Kamarakórus, a Bartók Béla Férfikar és a Komlói Pedagógus Kamarakórus előadásában.

 

Játsszunk Háry Jánost!

2018. április 26-27., Kodály Központ

A Pannon Filharmonikusok 2018 tavaszán a zeneszerző legismertebb daljátékát, a Háry Jánost állította színpadra a budapesti Kolibri Színház közreműködésével. A „Játsszunk Háry Jánost!” című előadás két egymást követő napon négy alkalommal játszották a Kodály Központban. A 8-12 éveseknek szóló daljáték a nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjait mesélte el bábbal, operaénekesekkel, filmmel, játékkal, interaktív előadás keretében.