Operaház

Kodály 50+

2017. március 6., Erkel Színház

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján a megemlékezés az Operaházban indult, amelynek pincéjében Kodályék átvészelték az ostromot. A Missa brevist az 1. emeleti lépcsőházban a 24 fős Erkel Kórus adta elő, amelyet dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár vezényelt.

Az esti koncerten az Erkel Színházban azt az 1960-as londoni estét idézték meg, amelyen a mester maga vezényelte a Londoni Szimfonikusokat és a kor legnagyobb dalénekesét, Dietrich Fischer-Dieskaut. A műsoron Kodály-dalok szerepeltek, illetve a Galántai táncok

és a Budavári Te Deum.

Közreműködött: Cser Krisztián, Brickner Szabolcs, Rőser Orsolya Hajnalka, Simon Krisztina

Közreműködött: a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Strausz Kálmán)

Karmester: Héja Domonkos

 

Kodály Zoltán: Háry János

2017. június 6., 7., 11., Operaház   

Négy alacsony valóságtartalmú kaland a napóleoni időkből, népzenei alapon, obsitos-előadásban. Címszereplő karrierjét áldozza a szerelemért, és a bécsi Burg helyett Örzsét, s vele a nagyabonyi provincializmust választja. Kiderül, hogy a Balatonban sok hal van, s hogy Burkusország és Galícia határán drasztikus hőmérsékleti különbség áll fenn.

Közreműködtek: Szegedi Csaba, Gál Erika, Várhelyi Éva, Hábetler András és a Csillagszemű Táncegyüttes tagjai. Rendezte Vidnyánszky Attila, karigazgató Strausz Kálmán.