Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége

IV. Országos Kodály Zoltán Zongoraverseny

2017. március 13., Hubay Jenő Zeneiskola, Budapest

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által szervezett zongoraverseny díjkiosztó ünnepsége volt az MZMSZ Kodály 135 programjának nyitórendezvénye. A versenyre az Észak-, Közép- és Kelet-magyarországi régiókból lehetett jelentkezni. A versenyen 52 növendéket díjaztak, 21 kiemelt, valamint 7 tanári különdíjat is kiosztott a zsűri.

 

Magyar Dallamok – II. Miskolci Tehetségnapok

2017. november 11., Zenepalota, Miskolc

Regionális kórustalálkozó és fesztivál a miskolci Egressy Béni Zeneiskola és a MZMSZ közös szervezésében.  A programban felléptek a Fazekas utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, az Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium, valamint a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének növendékei. A „Magyar Dallamok” kiemelt célja a magyar XX.–XXI. századi zeneszerzők repertoárjának bemutatása volt.  Kodály Zoltán műveit a résztvevő iskolák összesített kórusai szólaltatták meg.

 

Sokszínű Kodály és Kodály és a Jazz programsorozat

2017. november 13-15., Teleki-Wattay Művészeti Iskola, Pomáz

A pomázi Teleki-Wattay Művészeti Napok keretében először kiállítás nyílt az iskola képzőművészeti tanszakos növendékeinek munkáiból, a festmények, grafikák témája a magyar népművészethez, népdalokhoz, illetve Kodály Zoltán műveihez kapcsolódott. Ezután a pomázi iskolák tanulói számára rendeztek vetélkedőt Kodály Zoltán életéről és munkásságáról „Sokszínű Kodály” címmel, majd az érdeklődők a „Kodály és a jazz” című koncertet hallgathatták meg, amelyen felléptek a zeneiskola jazz tanszakos növendékei, művésztanárai, és a meghívott neves előadóművészek.

 

Találkozás Kodállyal egy virtuális világban – előadássorozat

2018. március 9-10., Veszprém

Több neves zenepedagógus, zenei informatikai szakember és külföldi zenetanár tartott előadást a Kodály-évhez kapcsolódóan a IV. Digitális Zenepedagógiai és Szakmódszertani Konferencián Veszprémben. A program az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport, a MZMSZ, valamint a veszprémi Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium együttműködésében jött létre. Az előadásokon az érdeklődők megismerhették a zenepedagógiai kutatások legújabb eredményeit, betekintést nyerhettek az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia) lehetséges módozataiba, megismerhették a leggyakrabban használt tantermi programokat. A konferencia kiemelten kezelte a kodályi gondolat: a „100 éves terv” megvalósításának útjait, a XXI. század kommunikációs fejlődésének segítségével.

 

Kórusok és Kamarazenekarok Regionális Fesztiválja

2018. április 21. Eger

A fesztivál keretén belül rendezett Heves megyei Kórustalálkozón 26 gyermek- és ifjúsági kórus vett részt Pest, Nógrád, Heves, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből. A programra a kassai gimnázium vegyeskara is meghívást kapott.

 

Zeneiskolák éjszakája

2018. április 21.

A Zeneiskolák Éjszakáján egy Kodály Zoltán fiatalkori éveit bemutató diasorozat, valamint a valamennyi színhelyen megszólaló, azonos Kodály-népzenei feldolgozások és -kórusművek vitték közelebb az érdeklődőkhöz a zeneszerző munkásságát és zenepedagógiai örökségét. Az MZMSZ és a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola által meghirdetett országos programhoz szabadon csatlakozhattak az alapfokú művészeti iskolák.  A programot idén másodszor rendezték meg az ország több száz zeneiskolájában és alapfokú művészeti iskolájában azzal a céllal, hogy az iskolák estére megnyitott tereiben kötetlen módon ismerkedhessenek meg az érdeklődők a zenélés örömteli, semmi mással nem pótolható érzésével.

 

Kodály hatásai – Győrtől Imatráig

2018. május 23., Győr

Közös koncerttel emlékeztek meg a győri Liszt Ferenc Zeneiskola és a finnországi Imatra városában működő Mansikkalan Koulu Zenei Általános Iskola növendékei és tanárai a Kodály-jubileumról. „A lelki gazdagodás hatalmas forrásai erednek a zenéből. Azon kell lennünk, hogy ezek minél többek számára megnyíljanak” – e Kodály-idézet jegyében került sor a növendékekkel közösen megrendezett találkozóra és koncertre. A címet viselő koncerten a két iskola kórusait a zeneiskola vonószenekara kísérte.

 

Kodály Zoltán nevét viselő általános iskolák kórusainak találkozója

2018. május 25., Budapest Music Center

Az eseményre az ország különböző régióiban működő kórusok érkeztek, több különböző korosztályból: a kicsinyek kórusaitól a felnőtt vegyeskarokig. A koncertek ingyenesek voltak, a közönség a Kodály-művek mellett a gregoriántól a kortárs magyar kórusművekig széles kórusrepertoárral ismerkedhetett meg. A rendezvényeken a kórusok előadásai mellett Kodály élete elevenedett meg képekben, ritkán látható archív felvételeken keresztül. Az egész napos programot „Kodály nyomában 65 éve” címmel zárta le a fővárosi zene- és művészeti iskolák ünnepi hangversenye. Az országos és nemzetközi versenyeken díjazott növendékek gálahangversenyét a Marczibányi téri Kodály Iskola női karának műsora nyitotta meg, melyben Kodály Hegyi éjszakák és Köszöntő című művei mellett megszólalt Tóth Péter Rorate Coeli című alkotása is.