Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA

Magyar Karvezető Konferencia

2017. március 24-25, Zeneakadémia Kupolaterem

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közös szervezésben 13. alkalommal rendezett karvezető konferenciát, amely a Kodály-emlékévben Kodály életművének jelentőségéről, máig ható iránymutatásairól szólt. A rendezvény védnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és prof. Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, karnagy, zenepedagógus volt.

A téma a kodályi zenepedagógia, pedagógiai és kórusműveinek ismertetése volt sokféle megközelítésben. A résztvevők előadásokat, órabemutatókat, minikoncerteket hallgathattak meg, illetve kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt.  Neves zenészek, zenepedagógusok, előadók mondták el tapasztalataikat, kutatásaikat Kodály Zoltánról, műveiről, ránk hagyott örökségéről. Az előadók között szerepelt dr. Ittzés Mihály, Hartyányi Judit, Arany János, dr. Tardy László, Berkesi Sándor, dr. Szalay Olga, dr. Fehér Anikó, dr. Mindszenty Zsuzsánna, Hraschek Katalin, dr. Lakner Tamás, dr. Kollár Éva, Sapszon Ferenc.

A kerekasztal-beszélgetéseken részt vett dr. Márkusné Natter-Nád Klára, dr. Bónis Ferenc, dr. Sárosi Bálint, prof. Szőnyi Erzsébet karnagy, zenepedagógus, Sebestyénné Farkas Ilona és Kertész Gyula. A bemutatókat Szegedi Ildikó és Rápli Györgyi tartotta.

 

Angyalkert – kórushangverseny

2017. április 1., Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

A KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága Kodály Zoltán népszokásokat idéző kórusműveiből rendezett hangversenyt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, amelyen több mint 400 dalos gyermek vett részt. A műsorban elhangzott az Angyalkert, a Gergely-járás, a Lengyel László, a Pünkösdölő, a Villő, illetve a Bicinia Hungarica egyes darabjai. A program különlegességét az adta, hogy a kórusművek előtt elevenedtek meg az eredeti szokásdallamok, népi játékok.

A koncerten fellépő kórusok: Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara, Hunyadi Nagykórus, Kós Kicsinyek Kórusa, Miraculum Gyermekkar, Szent Efrém Görög Katolikus Óvoda és Általános Iskola Kicsinyek kórusa.

 

XXV. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok

2017. április 7-9., Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, Budapest

A KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága a Kodály-emlékévben rendezte meg az Éneklő Ifjúság Szakmai Napokat. A rendezvényt évente más-más helyszínen tartják, hogy az ország minden területe, megyéje bemutathassa saját értékeit, s mindazt, amit az ének-zene tanítás terén, a kóruskultúrában elért. A résztvevő karnagyok, kollégák előadásokon, bemutatóórákon, próbákon, karnagyi klubon vesznek részt, kóruskoncerteket hallgatnak meg. A Kodály-emlékévben a programok középpontjában Kodály Zoltán munkássága állt.

Az előadások témái:

• Kodály a fejekben – hitek és tévhitek Kodályról a jövő zenészgenerációja körében.

• Kodály gyermekkarainak előadói tradíciója és a mai gyakorlat.

• Új törekvések Kodály Zoltán módszerének elterjesztése érdekében.

• Mit kaptam Kodálytól?  – Kerekasztal-beszélgetés jelentős pedagógiai életművű tanárkollégákkal.

• Az úton vagyunk – Kodály szellemében tanítani, ma – Kerekasztal-beszélgetés fiatal tanárkollégákkal

A rendezvény a Zeneakadémia Solti Termében tartott nagyszabású ifjúsági hangversennyel zárult.

 

Örvendjen az egész világ!

2017. április 22., Olasz Kultúrintézet, Budapest

A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a KÓTA közös rendezésű hangversenyén a magas színvonalú hazai kórusmezőnyből is kiemelkedő neves együttesek léptek fel. A koncert zárórészében, az esemény fénypontjaként Kodály Zoltán Budavári Te Deum című műve csendült fel Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester vezényletével.

Közreműködtek: Magnificat Leánykar, Pécsi Egyetemi Nőikar, Musica Nostra Kórus, Vox Humana Énekkar, Cantus Nobilis Kórus, Budapesti Monteverdi Kórus, és a MÁV Szimfonikus Zenekar.

 

Korok üzenete Kodály Zoltán kórusműveiben

2017. október 10., Zeneakadémia

A nagyszabású történelmi hangversenyt a KÓTA a Magyar Kodály Társasággal közös szervezésben rendezte meg, a műsort dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke állította össze. A program a magyar történelem különböző korszakait jelenítette meg Kodály művein keresztül.

Közreműködtek a Váci Székesegyházi Kórusiskola Fiúkórusa és a Magyar Kórusiskola Fiúkórusa, Andor Ilona Gyermekkar, Pécsi Bartók Béla Férfikar, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Prelude Vegyeskar, és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar.

 

Ünnepeljünk együtt! – rendezvénysorozat

2017. december 16-17.

„Ünnepeljünk együtt!” címmel hirdette meg a KÓTA 2017-ben a Magyar Kórusok Napját, azzal a céllal, hogy minél több helyen, minél több énekkar tartson hangversenyt Kodály születésének 135. évfordulója tiszteletére. Műfaji megkülönböztetés nélkül bármilyen éneklő csoport részt vehetett a programban, akik vállalták, hogy a koncertjük műsorán legalább egy Kodály-mű vagy -népdalfeldolgozás szerepeljen. A felhívásra több mint 80 kórus jelentkezett, akik a december 16-i hétvégén saját településükön a KÓTA szakmai támogatásával Kodály Zoltán tiszteletére hangversenyt szerveztek.

Az „Ünnepeljünk együtt!” programsorozat kiemelt rendezvénye a Váci Székesegyházzal közös rendezésben valósult meg 2017. december 16-án a Váci Székesegyházban. A „Kodály 135” címet viselő hangverseny fő szervezője a KÓTA Egyházzenei Szakbizottságának vezetője, Varga László atya, egyházmegyei zeneigazgató, a Magyar Katolikus Rádió Vallási Műsorok Szerkesztőségének vezetője volt.

A koncerten fellépett a Váci Székesegyházi Kórusiskola és a székesegyház Szent Cecília Kórusa, a Győri Pedagógus Énekkar, a Ciszterci Szent Alberik Kórus és a Kőbányai Szent László Templom Kórusa. Orgonán közreműködött Verbay Zsolt.

A koncerten felcsendült Kodály Zoltán Missa brevis című műve Somogyváry Ákos vezényletével.

Közreműködtek Duba Szilvia, Szarka Emília, Heim Mercedes, Komáromi Márton, Klézli János énekművészek, és Bednarik Anasztázia orgonaművész.