Magyar Kodály Társaság

Jeles napok – Karácsonytól Karácsonyig Kodály Zoltán kórusműveivel

2017. február 8., Zeneakadémia Nagyterem

A különleges dallamok és népszokások gazdag ihletői voltak Kodály Zoltánnak – az ünnepi hangverseny műsora e gazdag körből készült, és a magyar népszokások mellett vezette a hallgatóságot karácsonytól karácsonyig.  A részletes műsort és útmutatót dr. Ittzés Mihály készítette. A rendezvény fővédnöke Kodály Zoltánné volt.

Felléptek a Jubilate leánykar, a Kodály Zoltán Kórusiskola Vegyeskara, az Aurin Leánykar, a Marczibányi téri Kodály iskola gyermekkara, a Vörösmarty Leánykar, a Magnificat Leánykar.

 

Koszorúzás Kodály Zoltán síremlékénél

2017. március 6. – Farkasréti temető

Képviseltette magát a Nemzeti Örökség Intézete, az MKT, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, további zenei társszervezetek, fővárosi és állami szervezetek. Beszédet mondott Szőnyi Erzsébet karnagy, zenepedagógus, és dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár. Az ELTE Zenei Tanszékének Női Kara Kodály kórusműveiből szólaltatott meg válogatást, Mindszenty Zsuzsánna vezényletével.

 

A Kodály Vonósnégyes ingyenes felnőtt és ifjúsági hangversenyei 

2017. 11. 07., 11.30 – Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja. 16.00 – veszprémi Csermák Antal Zeneiskola hangversenyterme. 18.00 – Hangvilla Konferenciaterme.

2017. 12. 05. Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ.

Az előző években megkezdett országos körutazás folytatása. Műsoron volt Kodály, Mozart és Dvořák vonósnégyesei magyarázattal, beszélgetéssel.

 

Kodály Párbeszédei – kiállítás

2017. december 16., Kodály Zoltán Emlékmúzeum

Kodály Zoltán születésnapján Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója nyitotta meg a dr. Tallián Tibor által összeállított kiállítást az Emlékmúzeum kiállítóterében. Közreműködött az Angelika Leánykar, Gráf Zsuzsa vezényletével.

 

Kodály 135 ünnepi koncert

2017. december 16. Zeneakadémia Nagyterem

A Kodály Zoltán születésnapján a Zeneakadémiával közös szervezésben hagyományosan megrendezett Kodály-koncerten Magyarország legnevesebb kórusai találkoztak. A 2017-es Kodály-év egyik csúcspontját jelentő kóruskoncerten Kodály Zoltán kórusműveinek legszebb és legizgalmasabb darabjai szólaltak meg különleges válogatásban, az Angelica leánykar, a Cantate vegyeskar, a Jubilate kórus, a Zeneakadémia Alma Mater kórusa, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a nyíregyházi Cantemus gyermekkar előadásában.

Az összkari művekhez az erkélyen ülő kórusok is csatlakoztak: az Ajkai Pedagógus Női Kar, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa, a Budapesti Ifjúsági Kórus, és a Solymári Szokolay Bálint Nőikar.

 

Arany–Kodály Balladaest – in memoriam Arany János és Kodály Zoltán

2017. november 2. Budapest, Zeneakadémia, Solti Terem

2018. január 15. Kecskemét, Református Egyház Kollégiumának előadóterme

2018. január 21. Nyíregyháza, Kodály Iskola koncertterme

2018. január 29. Szeged, Agora

2018. március 19., Zirci Apátság

2018. április 11. Sopron, Pannonia Dental Hotel előadóterme

2018. április 19. Széphalom, Magyar Nyelv Múzeuma

A Színház és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadása. A műsort összeállította: dr. Ittzés Mihály, rendező: Hegedűs D. Géza

Kodály írásaiban, előadásaiban gyakorta említette a költő előd nevét, Petőfiével együtt, mint akiknek munkássága a népköltészetre alapozott műköltészet megteremtésével, legmagasabb művészi szintre emelésével példát mutatott Bartókkal közös törekvéseihez. A műsor első részben Arany két történelmi tárgyú balladáját Kodály ugyancsak történelmet idéző, balladai hangvételű vagy históriás énekekre emlékeztető feldolgozásai keretezték. A második részben a székely népballadák mellé népi témájú Arany-balladák társultak. A vers-énekmondó műsor hátteréül szolgált Zichy Mihály balladákhoz készített illusztrációinak kivetített képe.

 

14. Magyarpolányi Kodály zenei szaktábor országos zenepedagógiai továbbképzés

2018. 02.23-25., Magyarpolány

Gyakorlati bemutatóval összekötött továbbképzés Nagyné Nyári Ágnes ének-zenetanár szervezésében, tanárok, kórusvezetők, óvónők számára.

 

Serkenj fel – Kárpát-medencei Kodály-vetélkedő

Döntő: 2018. március 3.

Ötfordulós online vetélkedő 3 fős csapatok számára, fiataloknak, a Jeunesse Musical Hungaryval és a Papagenóval közös rendezésben. Összesen 52 csapat jelentkezett, közülük 6 jutott a döntőbe, amelyet a Bartók Rádió közvetített. I. helyezett: Kecskemét, Kodály Iskola; II. helyezett: Nyíregyháza, Vikár Béla Alapfokú Művészeti Iskola; III. helyezett: Kecskemét, Református Gimnázium. A zsűriben részt vett: dr. Ittzés Mihály és Hartyányi Judit.

 

Koszorúzás Kodály Zoltán síremlékénél

2018. március 6.

Koszorúzás és megemlékezés a Farkasréti temetőben Kodály Zoltán halálának évfordulóján, a zeneszerző sírjánál. Beszédet mondott dr. Ittzés Mihály. Fellépett a kecskeméti Kodály Gimnázium énekkara, Jámbor Zsolt vezetésével.

 

Kodály Zoltán nevét viselő iskolák találkozója

2018. 04. 20 Kodály Zoltán Általános Iskola Győr – vendégek: Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya, Marczibányi téri Kodály Iskola.

2018. 04. 21 Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, Kaposvár – vendégek: Kodály Zoltán Általános Iskola, Székesfehérvár, Kodály Zoltán Általános Iskola, Komló.

2018. 04. 27. Nyíregyháza – az Éneklő Ifjúság Országos Kórustalálkozóval egy időben. Vendég a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Debrecen.

A Kodály-iskolák találkozóját kétévente rendezik. A fogadó iskola eddig a budapesti Marczibányi téri iskola volt, ettől az évtől azonban egy-egy vidéki iskolában rendezik a találkozót. Nem versenyről van szó: a rendezvény az ismerkedést és tapasztalatcserét szolgálja.

 

A Kodály Társaság vidéki tagcsoportjainak további rendezvényei:

Pécs:

2017. december 01. Kórushangverseny Pécsett a Kodály Zoltán Gimnáziumban a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetséggel közös szervezésben.

2017. december 09. „Örvendjen az egész világ!” Ünnepi Hangverseny a Pécsi-Kertvárosi Református Templomban. Fellépők: a Kodály Zoltán Gimnázium vokálegyüttese, Bartók Béla Leánykar, Pécsi Kamarakórus, Vocapella Énekegyüttes, komlói Pedagógus Kórus, a Scola Scantorum Sopianensis és a Szekszárdi Madrigálkórus. Az összkar Kertész Attila vezényletével a 114. zsoltárt adta elő, majd a közönséget is bevonva az éneklésbe Kodály Esti dalával zárult a hangverseny.

2018. február 3. Baranya megyei „Kodály népdalmaraton” népdaléneklési verseny a pécsi kulturális Központban.

Sopron:

2018. március 4. Az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály-kórusának hangversenye a soproni Szent György-templomban. 

2018. március 7. „Kodály tanítványa voltam” címmel Sebestyénné Farkas Ilona személyes élményeit felelevenítve tartott előadást Kodály Zoltánról a soproni Horváth József Alapfokú Művészeti Iskolában. 

Kecskemét:

2018. január 29. „Jeles napok: Karácsonytól karácsonyig Kodály Zoltán műveivel" – hangverseny a kecskeméti Kodály Iskola Nemesszeghy Márta hangversenytermében. Fellépett a Miraculum Gyermekkar, az Aurin Leánykar, a Kodály Leánykar, a Cantus Nobilis Kórus, a Kecskeméti Énekes Kör, valamint a Református Kollégium Grádics Kórusa. 

Szeged:

2017. 02. 10. Csongrád megyei bicinium éneklési verseny, Szent-Györgyi Albert Agora. A versenyen 19 csapat indult, 14 kategóriában, 150 fő részvételével.

 

Kiadványok:

Kodály Zoltán-ábrázolások a képzőművészetben

Dr. Márkusné Natter-Nád Klára gazdag összeállítású gyűjteménye Kodály-ábrázolásokról, a művek keletkezési idejének, alkotójának bemutatásával és az alkotások helyének megjelölésével.

Kodály Zoltán nyomában Budapesten

Ittzésné Kövendi Kata által összeállított útikalauz magyar és angol nyelven, térképpel és érdekes történetekkel – a könyvbemutató 2017. december 16-án a Kodály Emlékmúzeumban volt.

Óda a muzsikához – 16 Kodály-kórusmű elemzése – a tervezett megjelenés: 2018 vége. Szerkesztő: Hartyányi Judit.