Kodály Világa

Kodály Világa konferenciasorozat

2017. február 17. Budapest, Zenetudományi Intézet Bartók Terem

2017. április 24. Kecskemét, Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar

2017. október 3. Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjtemény Díszterem

Komplex módszertani fejlesztés Kodály Zoltán pedagógiai munkássága horizontján

 

Kodály életműve – szimpózium

2017. április 24. Budapest, Zenetudományi Intézet

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet felkérésére a Kodály Világa szervezte meg az Örökség Műhely programsorozatot.

A beszélgetés résztvevői voltak Lévai Péter főiskolai tanár (Táncművészeti Egyetem), Medveczky Ádám karmester, Rozgonyi Éva, zenepedagógus és Csikai Ildikó a Kodály Világa képviseletében.

 

Előadás Kodály Zoltán életéről

2017. november, Hongkong, Malajzia

Partnerségben a Philidor Institute-tal.

 

Kodály Világa Találkozó I.

2017. július 21-22., Százhalombatta

Zhang Guozhi karmester, nemzetközi kulturális kommunikátor, az egyetemes kultúra lovagja felkérésére a Kodály Világa kezdeményezés részt vett a VIII. Muzsika Hídja Nemzetközi Kórustalálkozó szervezésében.  A Kodály Világa Kórus, mely bizonyos eseményekre, találkozókra, produkciókra szerveződik, szintén nevezett a versenyre. A kórus Kodály Zoltán Kállai kettős és A magyarokhoz című műveivel készült, az erre az alkalomra verbuvált, többnyire önkéntesekből álló zenekarral, Dinya Dávid vezetésével és Osváth Zoltán szakmai támogatásával.

A kórusverseny „Kodály Világa” különdíját a Pekingi Huilongguan Központi Általános Iskola ECHO Kórusa kapta. A Kodály Világa kórus arany minősítést szerzett.

 

Kodály Világa Találkozó II.

2017. szeptember 14-15., Budapest

A Kodály Világa meghívására két napra Budapestre érkezett a Kínai Népzenészek Szövetsége küldöttsége. A zenekar a Kínába küldött partitúra alapján kínai népi hangszerekre átírva tanulta meg a Kállai kettős című Kodály művet, és a Kőrösi Csoma Művelődési Központban szervezett eseményen a Kodály Világa Kórus közreműködésével adott koncertet.

Dr. Smuta Attila, a Neumann János Egyetem tanszékvezető főiskolai tanára a Kodály Világa felkérésére az Esti dal című népdalt tanította meg a jelenlévőknek, és a közös dal eléneklésével valóra vált a kodályi gondolat: „Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!”

 

Kodály Világa Találkozó III.

2017. december 16.

Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójának tiszteletére a Contrapunto Kamarakórus a Kodály Világa támogatásával az Európa-ligetben álló Kodály-szoborhoz szervezett találkozót december 16-án.   

Az érkezők spontán szólamokba rendeződtek, majd Sebestyénné Farkas Ilona vezényletével csendültek fel Kodály Zoltán Adventi ének és Köszöntő című művei, majd Jakobey Márton dirigálásával a Forr a világ kezdetű kánont énekelték el.  Ezzel a kezdeményezéssel a Contrapunto és a Kodály Világa hagyományt kívánnak teremteni Kodály Zoltán születésnapjának és halálának évfordulóin.