KHSzínház Komló

Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál

2017. június 23-25., Komló

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg Komlón a kórusversennyel egybekötött nemzetközi gyermekkórus-találkozót. 1972-ben, az első komlói kórusfesztivál előtt a szervezők célként tűzték ki Kodály Zoltán műveinek és munkásságának, valamint a résztvevő országok népdal- és kórusmuzsikakincsének megismertetését, a kortárs kórusművek bemutatását és népszerűsítését. A fesztiválra az elmúlt évtizedek során 30 különböző országból érkeztek kórusok, idén Kínából, Lengyelországból és Romániából. A külföldi énekesek mellett idén a házigazdákon kívül öt magyar kórus vett részt. Az énekkarok előadását nemzetközi zsűri bírálta: Silvère van Lieshout, a hágai Academy of Vocal Arts igazgatója, Kurt Bikkembergs, a leuveni LUCA-Arts campus Lemmens Institute professzora, Kabdebó Sándor, az Esterházy Károly Egyetem adjunktusa, Lakner Tamás, a PTE Művészeti Karának Dékánja, és Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy, a fesztivál alapítója.

A versenyprogramot két helyszínen bonyolították le: a város hangversenytermében zajló koncerteken a világi kórusirodalom darabjait adták elő a gyermekkórusok, a katolikus templomban pedig egyházzenei művek szólaltak meg.

A fesztivál kísérőprogramjai között volt közös éneklés, utcazene, kézműves vásár, fényfestés, és nyílt szakmai műhely is, amelyen a mozgás és zenetanítás kapcsolata került középpontba Fleck Erika – Reikort Ildikó: Színek – formák – hangok – mozdulatok; Fenyvesi Márk – Pálosi István: Art of Movement (Mozdulatművészet) és Sándor Ildikó: Éneklő testünk – népi játékok mai alkalmazása című workshopjain.