Honvéd Férfikar

„A zene házhoz megy – Interaktív énekóra a Honvéd Férfikarral” – Erdélyi turné

2018. április 23–27.

Április 24-e, Belvárosi Református Templom, Székelyudvarhely – a Kodály életútját bemutató énekórán a református gimnázium diákjai nagy figyelemmel hallgatták Strausz Kálmán karnagyot, aki egy prezentációs anyag segítségével mesélt Kodály Zoltán népdalgyűjtő tevékenységéről, műveinek születési körülményeiről.

Este hangverseny Székelyudvarhely református gyülekezetének. Műsoron Kodály férfikari művei, a nemzetközi operairodalom leghíresebb férfikarai, valamint nemzeti operáink férfikari művei.

Április 25. – énekóra gyerekeknek a marosvásárhelyi Művészeti Líceum dísztermében.

Április 26. – énekóra a Kolozsvári Magyar Opera Gyerekkórusának a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Dísztermében.  Este hangverseny Tordaszentlászló református gyülekezetének a falu templomában.

Április 27. – a Kolozsvári Magyar Opera Gyermekkarával közös koncert a Farkas utcai Református Templomban, Kodály Zoltán és Erkel Ferenc műveiből.

 

Kodály-koncert – Zenetudományi intézet

2017. június 24.

A „Kodály és a magyar kortárs kórusirodalom” címmel megrendezett programsorozat részeként az Erdődy-palota udvarán adott koncertet a férfikar.

 

Hanglemezfelvétel – Kodály Férfikarok

2018. március elején befejeződött a Honvéd Férfikar új Kodály-lemezének rögzítése. Az énekkar Kodály Zoltán férfikari műveit vette CD-re Strausz Kálmán vezényletével. A 24 férfikari kórusművet tartalmazó lemezt 2018. május 30-án vehette kézbe a közönség, illetve a Spotify és iTunes oldalakról is letölthető a hanglemez tartalma.

 

Kodály és népzene – Kodály és költészet

2017. október 27., december 8. – MTA díszterem

A Honvéd Férfikar „Időtlen klasszikus” bérletsorozatának nyitóhangversenyén Kodály Zoltán népzenei ihletésű műveiből kaphatott ízelítőt a közönség a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Vendégként közreműködött a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara, a Hegedős Együttes.

A bérletsorozat 2. koncertjén decemberben Kodály Zoltánnak a költészet inspirálta kórusművei kerültek műsorra. A Huszt és a Felszállott a páva című műveket dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár vezényelte.