Fesztiválakadémia

Nyári Nemzetközi Akadémia

2017. június 10-17., Zeneakadémia

A Fesztiválakadémia Kodály Programja azt a célt tűzte ki, hogy a legnagyobb magyar zeneszerzők: Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág műveire, népzenei forrásokra és a kamarazene interpretációs kérdéseire ráirányítsa nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi fiatal muzsikusok figyelmét is. A Kodály Program két pillérre épült:

Fehér Ilona Nemzetközi Korosztályos Hegedűverseny: A versenyt 8–18 éves korosztálynak hirdették meg, a kötelező darab minden korcsoportban egy-egy Kodály-mű volt.

Nemzetközi Mesterkurzus: a 18-28 éves korosztályba tartozó egyetemi hallgatók, fiatal szólisták és civil muzsikusok a fesztivál négy napja alatt művésztanárok keze alatt fejlődhettek, és a legjobbak lehetőséget kaptak arra, hogy a nagykoncertek színpadán vagy a matinékoncerteken a mesterükkel együtt fellépjenek. A programban népzenei kurzusok is szerepeltek, Pál István „Szalonna” és zenekara, valamint Sárközi Lajos és zenekara négy alkalommal tartott a résztvevő diákok számára népzenei és cigányzenei kurzust, csoportos együttzenélést.

A teljes programban kiemelt hangsúlyt kaptak Kodály művei és a népzene.  A nyitókoncerten a Zeneakadémián a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar adott elő Kodály-műveket és népdalfeldolgozásokat. A június 15-i koncerten a Vigadóban pedig a művészek egymás mellé helyezték a különböző népek autentikus népzenéit: a délszláv, román, magyar népzenét, az argentin tangót, a cigányzenét, a héber dalokat azok komolyzenei feldolgozásával. Gyombolai Bálint karnagy pedig a közönséget vezényelte szolmizációs gyakorlatokkal és népdalokkal.