Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztiválközpont

Kodály öröksége Eszterházán

2017. június 4., Marionettszínház

Az Eszterházi Vigasságok koncertévad keretén belül különleges koncerttel tisztelegtek a  Fertődhöz sok szállal kötődő Kodály Zoltán emléke előtt a Marionettszínházban. A koncerten a nyíregyházi Pro Musica leánykar énekelte XX-XXI. századi magyar szerzők kórusműveit, Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy vezényletével.

Kodály Zoltán zenepedagógiai elképzeléseinek Magyarországon a Nyíregyházi Cantemus Kórus az egyik leghitelesebb képviselője. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában folyó munka az alapja annak a világszínvonalú énekkari teljesítménynek, melyet ezen az estén a Cantemus kóruscsalád kórusai közül a Pro Musica Leánykar képviselt, hogy a zenepedagógiai örökség mellé bemutassa a magyar zeneszerzés Kodálytól induló hagyományait Bartók Béla, Kocsár Miklós, Orbán György, vagy éppen Gyöngyösi Levente művein keresztül.

A Pro Musica Leánykar két alkalommal:  június 3-án és 4-én is adott fél-fél órás szabadtéri hangversenyt a Díszudvaron, ahol 1959-ben Kodály Zoltán vezényelte A magyarokhoz című kórusművét. Az esti koncerten és ezen a két előadáson többen megjelentek, akik már részesei voltak az 1959-es eseménynek is, megidézve sok kiváló korabeli pedagógust és személyiséget.

 

Hatások – Kodály Zoltán tiszteletére

2017. július 14., Marionettszínház

A 40 éves Budapesti Vonósok XXIII. Haydn-fesztiváljának nyitókoncertjén Haydn, Mozart és Kodály Zoltán művei hangzottak el. A modernkori eszterházai fesztiváléletet megalapozó Budapesti Vonósok együttese az elmúlt 23 évben Haydn művei mellett műsoraiban mindíg kiemelt helyet adott a kamarazenének és XX. századi magyar szerzőknek is. Az 2017-es nyitókoncertjüket Kodály művészetének dedikálták. A Budapesti Vonósok mellett közreműködött Hadady László Párizsban élő oboaművész.

 

Mesterek ismeretlen arcai

2017. szeptember 30., Haydn-terem

A zene világnapjának előestéjén a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője, Fülei Balázs és a Pulzus Vonósnégyes adta elő Haydn és Kodály  kamaraműveit. A koncert megmutatta, hogy Haydn bizony nem csak derűs, dúr hangnemű műveket komponált, hanem nagyon mély, tépelődő, már-már XX. századi érzetű és hangvételű darabokat is, amelyek mind az emberi lélek mélységeiről és a zeneszerző érzelemgazdagságáról tanúskodnak. A koncert másik ünnepeltje Kodály Zoltán volt, akit ritkán játszott kamarazenei darabjai képviseltek ezen az estén.