Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE

„Kodály Zoltán szellemi öröksége az ifjúság zenei nevelésében”

2017. október 14-15., Kolozsvár

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a Kodály-emlékévet az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Romániai Magyar Dalosszövetség, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa Kolozsváron.

A szombati nyitónapon tudományos előadásokkal kezdődött a program az EMKE szokásos rendezvényhelyszínéül szolgáló Györkös-Mányi Albert Emlékházban. Dr. Angi István Bicinia Hungarica – a gyermekvilág zenei enciklopédiája; dr. Ittzés Mihály Kodály útjai a Partiumtól Kászonig és Bukovináig – felfedezés, ihletés, jelenlét; dr. Almási István Az erdélyi népzene Kodály Zoltán életművében; Nagy Éva Vera Énekes misszió Kodály Zoltán szellemében a Felső-Nyárádmentén és a Sóvidéken; dr. Krasznai Gáspár Ének-zene oktatás Kodály szellemében? és dr. Dávid István Kodály Zoltánról protestáns szemmel – a reformáció 500. évében című előadására csaknem 80-an voltak kíváncsiak, így a helyszín szűknek bizonyult. Az előadások előtt, illetve közben a szilágysomlyói Szederinda hagyományőrző citerazenekar lépett fel egy Kodály által gyűjtött nagykállói népdalcsokorral, Oláh Boglárka pedig Kodály Zoltán 7 zongoradarab ciklusából a Székely keservest és Székely nótát adta elő.

Másnap a Kolozsvári Magyar Operában 6 kórusból csaknem 400 gyermek gyűlt össze Erdély különböző tájairól az Erdélyi Gyermekkarok Találkozóján. A koncerten Kodály legismertebb kórusművei hangzottak el. Az eseményre nemcsak helybeli érdeklődők érkeztek, hanem egy-egy busznyi néző a gyermekkarok településeiről is, így megtöltve az opera csaknem 900 férőhelyes nézőterét.

A hangverseny előtt az emeleti előcsarnokban Ittzés Mihály nyitotta meg a Kolozsváron is bemutatott „Örvendjen az egész világ!” című tablókiállítást.