Editio Musica Budapest

Breuer János: Kodály-kalauz

2. kiadás megjelenése: 2017. december

A Kodály-kalauz Kodály Zoltánt mint komponistát állítja a figyelem középpontjába. A közismert színpadi alkotások, zenekari és kamarazenei kompozíciók, kórus- és zongoraművek, valamint dalok mellett a közönség elé ritkábban kerülő darabokat is tárgyalja. Ismerteti a kompozíciók keletkezéstörténetét, magyarországi és nemzetközi fogadtatását, valamint formai és tartalmi sajátosságait. Ez a hármas megközelítés azon a meggyőződésen alapul, hogy egy zenei műalkotáshoz szervesen hozzátartoznak megírásának és bemutatásának történelmi és társadalmi körülményei, korának esztétikai áramlatai.

A 2016-ban elhunyt Breuer János zenetörténész, zenekritikus a 20. század magyar zeneszerzésének, zenei életének és különösen Kodály művészetének kiváló ismerője volt. Alapos és szakszerű, egyszersmind olvasmányos elemzései egyaránt támaszkodnak a magyar és a nemzetközi Kodály-irodalomra, saját kutatásaira, és a 20. század más zeneszerzőivel foglalkozó munkákra.

A Kodály-emlékév alkalmából megjelent második kiadás keménytáblás kivitelben, válogatott diszkográfiával kibővítve került az olvasó kezébe.