Concerto Budapest

Kodály a Millenárison

2018. június 13., Budapest, Millenáris

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar különleges szabadtéri koncerttel várta a közönséget június 13-án este a Millenáris Parkban. A koncertet a pázsiton ülve, piknikhangulatban hallgatta a közönség, köztük sok gyermek és fiatal.

A koncert műsora ötvözte a 20. századi magyar komolyzenét és a hagyományos népzenét, megmutatva, mely dallamok hathattak Kodályra, illetve hogyan kapcsolódnak össze zeneművei a népzenével. A koncerten egymást váltva szólalt meg a népzene és Kodály zenekari művei: a Nyári este, az Erdélyben gyűjtött népi dallamokat feldolgozó Marosszéki táncok, valamint a szerző gyermekkori zenei emlékeit megidéző Galántai táncok.

Évek óta összeszokott páros a Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes kettőse, közös produkcióik vezérgondolata változatlan: feltárni és bemutatni a nagyzenekari hangzás képviselte műzene és a tradicionális népzene közötti párbeszéd lehetőségeit, gyakorlatait. A XX. századi nagy magyar zeneszerzők, Bartók, Kodály és követőik munkásságában a népzenének mindig elsőrendű, kiemelt szerepe van. Idővel azonban a kettő sajnálatos módon szétvált, és csak külön-külön létezett. A koncert egyfajta törekvés arra, hogy a szimfonikus és a népzenét játszó zenekar együtt újra összefércelje a szétszakadt szálakat.

A Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes párosát ezen az estén Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, a 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny győztese egészítette ki, Medveczky Ádám vezénylete alatt.