Budapesti Tavaszi Fesztivál és Café Budapest

Magyarország két legjelentősebb összművészeti fesztiválja, a klasszikus Budapesti Tavaszi Fesztivál és progresszív CAFe Budapest minden évben meghatározott tematikus fókuszpontok, évfordulók és kiemelt régiók köré épül. 2017-ben mindkét fesztiválon kiemelt szerepet kaptak a Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékező előadások, koncertek.

 

Tánckánon

2017. április 21. Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

A Magyar Állami Népi Együttes új produkciójában, melyhez a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul, a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival szimbiózisban.

Egy képzeletbeli közösség életének apró mozzanataiból bontakozik ki a történet, melynek zenei keretét Kodály és Bartók kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, azok elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok és ünnepek rituáléit követhetjük nyomon.

A Tánckánonban olyan ismert és népszerű Kodály-művek idéződnek fel, mint a Háry János, a Hét zongoradarab (Op. 11), a Kilenc zongoradarab (Op. 3) vagy az Esti dal.

 

Ködellik a Mátra

2017. április 19., Uránia Nemzeti Filmszínház

Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs koncertje, a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével. Az előadás első felében Kodály Zoltán műveit hallhatta különleges előadásmódban a közönség: a zongora hangja mellett népi furulya, tárogató csendült fel. A második részben Szokolay Dongó Balázs archaikus népzenék ihlette Sír az út előttem című dalciklusa debütált a színpadon.

Múzsák Csöndje – Múzsák hangja

2017. 04.15–16. Pesti Vigadó

A négyrészes koncertsorozaton elhangzó kamarazenei darabok az első világháború idején keletkeztek. A Classicus Ensemble rendhagyó projektjének gerincét Kodály Zoltán kamarazenei művei alkották.

 

Kodály: Háry János

2017. április 23. Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A fesztivál záróelőadása Kodály Háry János című operájának nagyszabású bemutatója volt a Nemzeti Hangversenyteremben, Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével, továbbá Budapesten elsőként a fesztiválon debütáló Dobák Attilával a címszerepben.

 

Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny

2017. október 9-10.

A verseny szervezői 2017-ben Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegtek születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. A zeneszerzőktől ezért olyan pályaműveket vártak, amelyek témáját Kodály Zoltán művészete vagy személyisége ihlette. A nagyzenekari kategóriában Tornyai Péter művét, a kamaradarabok közül Balogh Máté alkotását ítélte a legjobbnak a zsűri.

 

Kodály–Ligeti est

2017. október 13 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

Kodály Zoltán Galántai táncok című művére a kiváló koreográfus, Bozsik Yvette és társulata készített vadonatúj táncelőadást. Az előadásban a társulattagok mellett a Táncművészeti Egyetem hallgatói is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Színtiszta zenei inspiráció, letisztult formák – a Kodály Zoltán és Ligeti műveire készült tánckoreográfia különlegessége volt, hogy a premieren maga a társulatvezető is színpadra állt.

 

Kodály Impressions

2017. október 12. Zeneakadémia

Oláh Kálmán estjén Kodály dallamaira, illetve népdalokra készült jazzimprovizációkat hallhatott a közönség az Oláh Kálmán Sextet, Herczku Ágnes és Klenyán Csaba közreműködésével.

 

Crossing over – Bartók és Kodály új megközelítésben

2017. október 16., Zeneakadémia

Szőke Nikoletta, Balog József, a Jazzical Trio és Káel Norbert jazz-zongorista koncertjén Bartók és Kodály művei átdolgozott jazzverzióban szólaltak meg.

 

Nemzeti Énekkar

2017. október 14., Pesti Vigadó

A Nemzeti Énekkar Bartók és Kodály szerzeményeivel, valamint Orbán György kórusciklusával állt színpadra a Pesti Vigadóban.