Budapest Music Center – BMC

Fókuszban Kodály Zoltán, a zenekari szerző – Nemzetközi karmester mesterkurzus és koncert 2016. 06. 10–15.

Eötvös Péter karmester, zeneszerző a világ különböző tájairól érkező fiatal karmestereknek tartott nemzetközi mesterkurzust. A kurzus legjobb hallgatói a zárókoncerten a Budapest Music Centerben az Óbudai Danubia Zenekart vezényelhették.

A Budapest Music Center az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal együttműködve Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján fiatal karmestereknek szervezett mesterkurzussal idézte meg a nagy zenepedagógus alakját, nagyzenekari darabjain keresztül. A mesterkurzus nemzetközi, a világ minden tájáról érkező fiatal, 35 év alatti, a szakmai életét éppen elindító karmester számára nyitott. A kurzus munkanyelve az angol volt. A fiatal karmesterhallgatók videoanyag beküldésével jelentkezhettek, melynek alapján a kurzuson tanító professzorok, Eötvös Péter és Vajda Gergely karmesterek választották ki a legjobbakat. A kurzuson elemző munka és zenekari próba is zajlott. A programot Dalos Anna zenetörténész angol nyelvű előadása indította, melyben összefoglalta Kodály Zoltán nagyzenekari munkásságát és jelentőségét, és beavatta a főként külföldről érkező hallgatókat a Kodályra jellemző magyar zenei sajátosságokba.

A zenekari próbák során Kodály Zoltán Háry János-szvit és Fölszállott a páva (Variációk egy magyar népdalra) című műveit gyakorolták, elemezték az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

A mesterkurzuson résztvevő fiatal karmesterek:

Georgios Balatsinos (Görögország), Su-Han Yang (Tajvan), Matei Pop (Románia), Bruno Kele-Baujard (Franciország), Emilia Hoving (Finnország), Bretislav Hera (Csehország), Haoran Li (Kína), Januibe Tejera (Brazília), Ruan Peng (Kína)

A zárókoncertet a BMC Koncertterméből élőben követhették az érdeklődők live streamingen keresztül.