Békés Város Önkormányzata

XLI. Békés-Tarhosi Zenei Napok a Kodály-emlékév jegyében

2017. június 16 – július 2.

A több mint kéthetes komolyzenei rendezvénysorozat 2017-ben a Kodály-emlékév jegyében szerveződött. 

Kodály Zoltán munkásságáról a „Kodály hangja a zenében Magyarország hangja” című kiállítással emlékeztek meg. A fesztivál kezdetén a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint Bagoly László karmester, a fesztivál művészeti vezetője muzsikaszóval köszöntötte és invitálta a békési Piac téren a kéthetes rendezvény összesen 23 előadására, koncertjére az érdeklődőket.

A zenei napok vendége volt Pálúr János orgonaművész, Baracskai Judit operaénekes, a békési kötődésű Pankastic! Zenekar a Corpus Harsona Quartettel, valamint a Talamba Ütőegyüttes, Horgas Eszter fuvolaművésszel. Továbbá Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes művész és Benedekfi István zongoraművész, Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész és Szakács István zongoraművész, a Suttyomba Zenekar, a Muzsikás Együttes és a Belencéres Néptáncegyüttes. Csukás István meséje alapján az Ágacska című előadást élvezhették a legfiatalabbak. Számos érdeklődő látogatott el a „Szép Magyar Beszéd” IV. Olvasáskonferenciára, a „Szép Magyar Beszéd” Békés-tarhosi Olvasótáborba, a Nemzetközi Fuvolakurzusra, a Nemzetközi Vonószenekari Táborba és a Református Magvetés Konferenciára. A Békés-tarhosi Zenebarátok Körének közgyűlésére a békési zeneiskolában került sor. Nagy sikerrel zárult az V. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó is, illetve a XIV. Békés-tarhosi Kórustalálkozó Sebestyénné Farkas Ilona karnagy vezényletében. Valamennyi előadás kapcsán igyekeztek a szervezők Kodály Zoltán munkásságáról megemlékezni.

A komolyzenei fesztivál kapuit táncszínházzal zárták, az ExperiDance profi táncosai Román Sándor koreográfiáját mutatták be „Fergeteges – a királyné, a gróf és a cigánylány” címmel. A fesztivál alkalmából emlékkiállításra és a Kodály-szobor koszorúzására is sor került.