Bartók Plusz Operafesztivál

A Bartók Plusz Operafesztivál 2017 ünnepélyes nyitóhangversenye

2017. június 16, Miskolci Nemzeti Színház

Kodály Zoltán zeneszerzői életművének kettős csúcsa a Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum. A gregorián dallamfordulatoktól a bachi kóruskezelésen át a reneszánsz dallamokig évszázadok zenéjét összefogó Te Deumban és a görög drámák hatását magában hordozó „Magyar zsoltárban” (Psalmus Hungaricus) népdalnak nyoma sincs, mégis mindkét mű a magyar népzene szellemiségét sugározza. Ahogy a pályatárs, Bartók Béla fogalmazott: „Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomások a magyar lélek mellett”.

A két oratórikus műremek bemutatásával Kodály alkotói géniusza előtt hajtott fejet a Bartók Plusz 2017 a fesztivál nyitóhangversenyén.

Az esten ősbemutatóként hangzott el Fekete Gyula zenekari kompozíciója, a Csellóverseny, amelyet a Bartók Plusz Operafesztiválnak ajánlott.

Közreműködtek:

Pannon Filharmonikusok, Kodály Kórus Debrecen, Nyíregyházi Cantemus Kórus

Szólisták: Egyed Apollónia, Vörös Szilvia, Fekete Attila, Palerdi András és Baranyai Barnabás

Az est karmestere Bogányi Tibor

 

Kodály mesével és tánccal

2017. június 17, Miskolci Nemzeti Színház

Bartók és Kodály életművének máig legfontosabb üzenete a magyar népi kultúrában rejlő értékek felfedezése és éltetése, újrafelfedezése és továbbörökítése. A fesztivál két gyermekien játékos Kodály-művet, Háry János meséjét (Háry-szvit) és a Páva-variációkat állította színre a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével.

 

Kodály Zoltán: Székely fonó – A Magyar Állami Operaház vendégjátéka

2017. június 22. – Miskolci Nemzeti Színház, valamint élő LED-falas közvetítés a Szt. István téren

A magyar népdal, a viselet, a szokások színpadra emelése, nem is be-, hanem felmutatása missziós feladat volt annak idején. A darabot övező nagy tisztelet miatt azonban azóta se nagyon mertek változtatni rajta, vagy aki mert, azon rögtön számon kérték: hol a népviselet?! Ezért is döntött úgy a Magyar Állami Operaház, hogy külföldi rendezőt hív, aki messzebbről tud ránézni a darabra. A világhírű lengyel rendező, Michał Znaniecki pedig azt látta benne, hogy az eredeti elképzeléssel nem szakítva, de egyetemesebb emberi szintre emelve lehet bemutatni a magyar kultúra értékeit a Székely fonóval.

Különlegessége volt az estnek, hogy a Nagyszínházban történteket a Szent István téri LED-falon élőben közvetítették, így a teltházas előadást körülbelül 1500-an látták, hallották.

Az est ráadásaként az „A csitári hegyek alatt” című dalt a közönség együtt énekelhette az Operaház zenekarával és szólistáival a Nagyszínházban és a Szent István téren is, ahol Gergely Péter Pál karnagy segítette a közönséget.

Közreműködtek: Gál Erika, Haja Zsolt, Pataki Adorján, Wiedemann Bernadett, Sáfár Orsolya, Gradsach Zoltán, Kiss Erika

Karmester: Kocsár Balázs

Rendező: Michał Znaniecki

 

Beavató előadások

2017. június 19., 21. 17 óra – Szent István tér

19-én és 21-én a már hagyományos Ezrek Operája beavató előadásainkat hallották több százan. Kodály Székely fonóját Hábetler András műsorvezetésében, valamint a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Kórusa, a 22-ei előadás szólistái és Köteles Géza tolmácsolásában ismerhettük meg. A beavató előadások mindig fontos elemei az Ezrek Operája eseménynek, így volt ez most is, hiszen 22-én a LED-falon kivetített előadást közel ezren látták.

 

Előhang

2017. június 22. 17 óra – Szent István tér

A Kodály-daljáték előtt a Szent István téren 17 órától kezdetét vette az Előhang. Két kórus (Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus és Cantus Agriensis, karvezető: Gergely Péter Pál), valamint két népi együttes, a Gajdos és a Dobroda zenekar lépett föl – az utóbbiban a híres cimbalomművész, Balogh Kálmán is zenél. Kodály Mátrai képek című vegyes kari művét, valamint az összes fellépőt fölvonultató Kállai kettőst igényes, sokszínű előadásban hallhattuk. A megszokottól eltérően most nem szimfonikus zenekar, hanem népzenész előadók játszották a hangszerkíséretet.

 

Girolamo Deraco: PHONE’

Szimfonikus installáció kórusra és 100 gramofonra – Hommage á Kodály Zoltán

2017. június 23. 19 óra – Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház

A zenész szakma számára izgalmas kísérlet Girolamo Deraco: Phone' (Hang) című zenei performansza, a kevésbé hozzáértő közönségnek eddig soha nem hallott hangzás, hiszen a mű „zenekara” száz gramofonból állt, és mindehhez 50 énekhang is társult.

Közreműködő kórusok:

Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus, Cantus Agriensis (karigazgató: Gergely Péter Pál)

Karmester: Cser Ádám

 

Kodály Kórustalálkozó

2017. június 24

A kórustalálkozó felvonulással és szabadtéri koncerttel kezdődött: a kórusok együtt vonultak, és állomásonként 5-10 percet énekeltek. A térre érkezve a kórusok elfoglalták helyüket a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara mellett, és Szabó Sipos Máté vezényletével összkari koncert vette kezdetét 17 órakor operakórusok és Kodály-művek előadásával. A koncert végén az „A csitári hegyek alatt” című népdalt a közönség együtt énekelhette az összkarral.

Résztvevő kórusok:

Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus, Cantus Agriensis Kórus – karnagy: Gergely Péter Pál

Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar – karnagy: Végh Mónika

Budapesti Lantos Kórus – karnagy: Zólyomi Árpád

Kodály Kórus Debrecen – karnagy: Szabó Sipos Máté

Miskolci Nemzeti Színház és Csokonai Nemzeti Színház Kórusa – karnagy: Gyülvészi Péter

Akadémiai Kórus Társaság – karnagy: Hollerung Gábor

 

Aranytól Kodályig koncertszínház

2017. június 18., 15:00 – Játékszín

Arany János melodrámái, saját dalai, valamint megzenésített versei a romantika korából, Kodálytól és mai, kortárs zeneszerzőktől.

Közreműködött: Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Elek Szilvia zongoraművész, Kiss Tivadar operaénekes, Balázs István előadóművész, Vajda Éva előadóművész, Forrás Kamarakórus.