Nemzeti Ifjúsági Kórus - FELHÍVÁS

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Köszönjük a jelentkezéseket!

 

Szép hangú fiatalok jelentkezését várja a Nemzeti Ifjúsági Kórus
 
 „… az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre-fegyelemre szoktat. Hogy egész embert mozgat, nemcsak egy részét… Fejleszti a közösségi érzést. Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel aztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét.” Kodály Zoltán
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus fővédnöke: Kodály Zoltánné
 
MI IS AZ A NEMZETI IFJÚSÁGI KÓRUS?

A kodályi zenepedagógiában meghatározó szerepe van a kóruséneklésnek, ezért lett kiemelt programja a Kodály-évnek a Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása és bemutatkozása. A kórus előzetes válogatáson kiválasztott tagjai 2018 nyarán részt vesznek egy egyhetes felkészítő kurzuson, Kecskeméten, július 15-e és 22-e között, majd a megtanult repertoárt közvetlenül a kurzus után egy öt koncertből álló turnén mutatják be július 23-a és 28-a között. A kórus tevékenysége csak egyszeri alkalmat jelent a megadott időpontban. A kurzus párhuzamosan zajlik a Kodály Summer School-lal és a Kodály Művészeti Fesztivállal.  
 

Mitől lesz nemzeti a kórus? 
A magyar nemzethez tartozni a közös nyelvet, a történelmi sorsközösséget és a kulturális identitást jelenti.  Így a Magyarországon élő és a határon túli magyarság mellett a diaszpóra magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló fiataljai is helyet kapnak a kórusban.  A „nemzeti” ebben az esetben ugyanakkor kiválóságot és minőséget is jelent, egy korosztály legjobbjainak magas szintű művészi produkcióját.  
 
Mit jelent az ifjúsági a kórus nevében?
Az „ifjúság” meghatározására ma többféle megközelítés létezik, amelyek különböző életkori besorolások alapján határozzák meg a fogalmat.  Projektünkben az „ifjúsági” a 18 és 26 év (rugalmasan maximum 30) közötti korosztályra vonatkozik, így a kórust frissen érettségizett középiskolások, felsőoktatásban tanulók és már dolgozó fiatal felnőttek alkotják majd. 
 
Mi biztosítja a magas szakmai színvonalat? 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja, ahol 1975 óta számos külföldi és határon túli zenetanár fejleszthette a kodályi elvek alapján zenepedagógiai, karvezetői tudását. 
 
A kórus szakmai vezetői: 
Erdei Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, Érdemes Művész, a kóruszene nemzetközileg elismert, meghatározó személyisége, a kecskeméti Kodály Intézet alapító igazgatója, majd 30 éven át főigazgatója. Gazdag pályafutása során vezényelte a debreceni Kodály Kórust, a Magyar Rádió és TV Énekkarát, a Kecskeméti Pedagógus Kórust és az Ifjúsági Világkórust is. 2010-ben Új Liszt Ferenc Kamarakórus néven újraindította a Zeneakadémián korábban több évtizeden át működő kóruszenei műhelyt. 
 
Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Bartók-Pásztory-díjas karnagy. 2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. 1997 és 2007 között a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus 2014 óta működik az irányítása alatt. 2017-ben munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetéssel ismerték el.  
 
Zeneszerzők, akiknek a művei közül kerül kiválasztásra a kórus repertoárja: 
Kodály Zoltán, Felix Mendelsshon-Bartholdy, Varga Judit, Kocsár Miklós, Bella Máté, Orbán György, Vajda János
 
Orbán György és Varga Judit ősbemutatók!
 
A koncertturné tervezett helyszínei:
Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest, Kecskemét
 
VÁRJUK A JELENTKEZŐKET!
 
Téged várunk, ha 
 
magyarnak vagy magyar származásúnak vallod magad, bárhol élsz a világban (ha  nem megy annyira jól a magyar nyelv, ne aggódj,  segítünk angolul),
a felkészítő kurzus kezdetének időpontjáig, 2018. július 15-ig betöltöd a 18. életévedet és még nem töltöd be a 26. életévedet (rugalmasan maximum a 30. életévedet),
kiváló énektudással rendelkezel (és nemcsak Te gondolod így),
nem okoz gondot a kottaolvasás (segítségként előre elküldjük majd a kottákat),
énekeltél vagy énekelsz kórusban (a kórus tevékenysége egyszeri alkalomra vonatkozik, 2018. július 15-e és 28-a között, így más kórustagsággal jól összeegyeztethető).
 
Miért érdemes jelentkezned? 
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjaként életre szóló élményt szerezhetsz, mert részese lehetsz egy egyedülálló produkciónak (ezt még az unokáidnak is elmesélheted).
Kiváló szakemberektől megtanulhatsz új kórusműveket, közöttük kifejezetten a kórus számára írt alkotásokat (eldicsekedhetsz, hogy benne voltál ősbemutatókban).
Megismerhetsz és barátságokat köthetsz hasonló érdeklődésű fiatalokkal, akik jó eséllyel igazi csapattá kovácsolódnak a felkészítő kurzus és a koncertturné során. 
A kéthetes program során számos kikapcsolódási lehetőséged is lesz, a felkészítő kurzus és a turné helyszínein is várnak szabadidős programok.
 
Hogyan jelentkezhetsz?
 
Két dolgot kell tenned a jelentkezéshez:
Kérjük, hogy töltsd ki az online jelentkezési lapot ezen a linken.
Juttass el hozzánk egy értékelhető minőségű hang- vagy videofelvételt arról, hogyan énekelsz. Lehet mobiltelefonnal készült is.
Mit várunk Tőled a felvételen:  
– dúr-skála éneklése a hangterjedelem legalsó hangjáról indítva a legmagasabb hangig tetszés szerint választott hangzóval vagy hangzókkal a hangterjedelem bemutatására, 
– egy szabadon választott műdal vagy ária éneklése lehetőleg zongorakísérettel.
Hogyan juttathatod el hozzánk a felvételt?
Elküldheted e-mailben a nik@kodaly.hu e-mail címre. Ha túl nagyméretű a fájl, használj óriásfájl-küldőt, mint amilyen pl. a mammutmail.com, de választhatsz másikat is, amit ismersz és használsz.  
Feltöltheted a YouTube-ra is, aztán megadod nekünk a linkjét a nik@kodaly.hu e-mail címre írt levélben. Ha nem akarod, hogy mások is megtalálják, válaszd a „nem listázott” beállítást a videó szerkesztésénél. 
Ha ezekkel nem tudod megoldani, elküldheted a CD-t vagy DVD-t postán a következő címre: 
Nemzeti Ifjúsági Kórus
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1. 
Szívesen vesszük, ha küldesz magadról egy fotót is.
Ha inkább személyesen mutatnád be tudásodat és lehetőséged van
Kecskemétre utazni, szeretettel várunk a meghallgatáson.
(Sajnos a budapesti meghallgatásról már lemaradtál.)
Időpontja: 2018. április 4. 16 óra
Helyszíne: 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
Kérünk, feltétlenül jelentkezz be a nik@kodaly.hu e-mail címen! 
 
Ne felejtsd el a határidőt!
 
A jelentkezésnek és a felvételnek meg kell érkeznie 2018. március 31-ig!
 
Mi történik ezután?
 
Minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot. 
A felvételedet megtekinti a bíráló bizottság és legkésőbb 2018. április 15-ig értesítést kapsz, hogy teljesítményed alapján tagja lehetsz-e a Nemzeti Ifjúsági Kórusnak. 
Ha a kiválasztottak között leszel, minden továbbiról tájékoztatunk majd. Ha nem, reméljük, találkozunk Veled a kórus valamelyik koncertjén. Ezeknek az időpontjáról e-mailben tájékoztatunk majd. 
 

Milyen költséget jelent Neked a részvétel a Nemzeti Ifjúsági Kórus munkájában?

A felkészítő kurzus és a koncertturné valamennyi költségét a Kodály-emlékév költségvetéséből fedezzük, így a Te teljes ellátásodat, szállásodat (elhelyezés négycsillagos hotelben, kétágyas szobákban, a felkészítő kurzus helyszíne: Granada Konferencia, Wellness és Sport Hotel Kecskemét) és étkezésedet is, vagyis a részvétel számodra teljesen ingyenes. 
Neked kell viszont állni az eljutás költségét Kecskemétre, majd haza. A tengerentúlról érkezőknek segítséget tudunk nyújtani a repülőtér és Kecskemét közötti transzferben. 
Neked kell arról gondoskodni, hogy rendelkezz a szükséges egészségügyi és utazási biztosításokkal.
 
Ha bármilyen kérdés felmerült benned a kórussal vagy a jelentkezéssel kapcsolatban, keress bennünket bátran a következő elérhetőségeken: 
Telefon: +36202930930
Megtalálsz bennünket Facebook-on is: https://www.facebook.com/nemzetiifjusagikorus
 
 
JELENTKEZZ MOST!
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével valósul meg. 
magyar

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.