A Kodály Intézet az OAKE 2018. évi konferenciáján

Az Organisation of American Kodály Educators (OAKE) 2018. évi konferenciáját Oklahoma City-ben rendezték 2018 március 23-26 között. A közel 500 résztvevő pedagógus (köztük sok volt hallgatónk) mellett öt kórus készült párhuzamosan, neves karnagyok, köztük Nemes László Norbert és Gábor Lilla vezetésével.
 
A kongresszus egy mini-konferenciával indult, melyet Nemes László Norbert tartott,  a kóruspróbák izgalmasabbá, hatékonyabbá tételét, a kórustagok jobb bevonását segítő kreatív technikákat mutatott az érdeklődőknek. Intézetünk igazgatója volt a konferencia főelőadója is, The Impact of Changing Social and Cultural Environment on the Hungarian Adaptation of Zoltán Kodály’s Music Pedagogical Concept című, sok újdonságot tartalmazó előadásában átfogó képet rajzolt a kodályi filozófia legfontosabb ismérveiről, a magyarországi bevezetés tanulságairól, a társadalmi hatásokról, a jelen követőinek feladatairól. 

A szervezők elmondása szerint a konferenciák 44 éves történetében először fordult elő, hogy egy meghívott egy személyben lásson el három megbízatást: a visszajelzések alapján túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Nemes igazgató minden szempontból tökéletes választás volt. A konferencia zárókoncertjén több, mint 2000 néző hallhatta a Kodály tanárok által, országosan lebonyolított meghallgatások nyerteseiből álló két gyerekkórust, egy ifjúsági kamarakórust és egy női kart.
 
Nagyon fontos az amerikai Kodály tanároknak, hogy érezzék magyarországi intézmények, elsősorban a Kodály Intézet és a Zeneakadémia támogatását, hogy tájékoztassuk őket új kezdeményezéseinkről, és láthassák a hazai trendeket.  Nemes Klára tanárnő a konferencia előtti napokban tartott továbbképzést, a konferencia alatt a Kodály dokumentumfilm stábjával minden fontos amerikai szereplővel sikerült interjút készíteni, a vezetőséget pedig megismertetni a célkitűzésekkel, ill. azokkal az eredményekkel, amelyek az MTA szakmódszertani kutatási programunk, illetve az Erasmus Stratégiai Partnerségi projektünkben jöttek létre.
 
 
 
 
 
 
magyar

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.