Konferencia a felsőfokú zeneelmélet tanítás gyakorlatáról

A SENTIAMOCI DI PARMA a pármai Conservatorio di Musica “Arrigo Boito” évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciája, amelynek témája a felsőfokú zeneelmélet és szolfézs tanítás módszerei. A konferencián előadó zenepedagógusokat a konferencia szervezői választják ki, és kérik fel, de a részvétel természetesen nyitott minden érdeklődő számára, akik elsősorban európai felsőoktatási intézményekből érkező tanárok és egyetemi hallgatók.

Marialuce Monari karnagy, a bolognai opera kórusának vezetője, a pármai konzervatórium zeneelmélet tanára a tavalyi tanévben látogatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre és a Kodály Intézetbe, látogatását követően kapta Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója a meghívást a pármai konferenciára, ahol gyakorlati foglalkozások keretében nagy sikerrel mutatta be az énekes-alapú zenei hallásfejlesztés magyar gyakorlatát.

A 2018. januárjában rendezett konferencia meghívott előadói voltak továbbá: René Eespere – Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia(Tallinn), Sofia Martinez Villar – Escola Superior de Música de Catalunya (Barcelona), Adrian Mears – Musik-Akademie (Basel), Alberto Odone – Conservatorio “G. Verdi” (Milánó), Ruta Paidere – Hochschule für Music und Theater (Hamburg). A hallgatóság jelentős része olasz muzsikus volt, de jelen volt a koppenhágai Zeneakadémia zeneelmélet tanszékének minden tanára és a TMA szakos hallgatók is.