Legfrissebb hírek

Elhunyt Dr. Ittzés Mihály

Nagy megrendüléssel értesültem kedden reggel Dr. Ittzés Mihály tanár úr haláláról.  
 
Dr. Ittzés Mihály 1973 óta a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet munkatársa, évtizedeken át a könyvtár vezetője, 20 éven át az Intézet igazgató-helyettese, oktatója, kutatója, Kecskemét város zenei életének meghatározó alakja. A világ négy kontinensén tartott előadásokat, vezetett műhelyfoglalkozásokat.
 
magyar

A Kodály Intézet az OAKE 2018. évi konferenciáján

Az Organisation of American Kodály Educators (OAKE) 2018. évi konferenciáját Oklahoma City-ben rendezték 2018 március 23-26 között. A közel 500 résztvevő pedagógus (köztük sok volt hallgatónk) mellett öt kórus készült párhuzamosan, neves karnagyok, köztük Nemes László Norbert és Gábor Lilla vezetésével.
 
A kongresszus egy mini-konferenciával indult, melyet Nemes László Norbert tartott,  a kóruspróbák izgalmasabbá, hatékonyabbá tételét, a kórustagok jobb bevonását segítő kreatív technikákat mutatott az érdeklődőknek. Intézetünk igazgatója volt a konferencia főelőadója is, The Impact of Changing Social and Cultural Environment on the Hungarian Adaptation of Zoltán Kodály’s Music Pedagogical Concept című, sok újdonságot tartalmazó előadásában átfogó képet rajzolt a kodályi filozófia legfontosabb ismérveiről, a magyarországi bevezetés tanulságairól, a társadalmi hatásokról, a jelen követőinek feladatairól. 

magyar

Új kiadvány: Kodály Zoltán nyomában Budapesten

Ez a kis könyv segítséget szeretne nyújtani azoknak, akik gyakorlatban, vagy akár csak képzeletben ellátogatnának Kodály Zoltán budapesti életének és munkásságának helyszíneire. A helyszínek között számos olyan épület akad, ahová Kodály nélkül is elmenne az érdeklődő zenebarát olvasó vagy turista, de így talán többet tud meg a nagy magyar zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus kötődéseiről is. 

 

magyar

Kodály örömünnep Dublinban

Több mint hatvan egykori Kodály intézeti hallgató, kollégáik, tanítványaik, az Ír Kodály Társaság vezetősége és tagjaik vettek részt a Kodály Intézet által kezdeményezett örömünnepen Dublinban március 10-én.

magyar

Új DVD: Kezdők zongoratanítása

Új kiadvány kapható az Intézet Könyvesboltjában: Kezdők zongoratanítása c. DVD
 
Héjjas Zsuzsa zongora- és szolfézstanár kísérleti tanításának összefoglalása.
Órarészletekkel és módszertani magyarázatokkal.
Magyar és angol nyelvű kísérőfüzettel. 
 
magyar

Speciális hét az Intézetben

Az Intézet minden évben, a második félév elején, egy 3-5 napos programot szervez, melynek során az Intézet hallgatói olyan előadásokon, műhely- és egyéb foglalkozásokon vehetnek részt, melyek által a zenepedagógia olyan területeire is betekintést nyerhetnek, melyek mélyebb megismerésére az órarend keretein belül nem kerül sor.
magyar

Kodály évfordulós megemlékezések, kurzusok 2017. őszén - összefoglaló

A kettős Kodály-évforduló alkalmából a Zeneakadémia és Kodály Intézetének tanárai számos partneregyetemhez ill. intézethez kaptak meghívást a világ számos pontján, hogy kurzusok, koncertek keretében mutassák be Kodály zeneszerzői és zenepedagógai örökségét.
 
magyar

Konferencia a felsőfokú zeneelmélet tanítás gyakorlatáról

A SENTIAMOCI DI PARMA a pármai Conservatorio di Musica “Arrigo Boito” évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciája, amelynek témája a felsőfokú zeneelmélet és szolfézs tanítás módszerei. A konferencián előadó zenepedagógusokat a konferencia szervezői választják ki, és kérik fel, de a részvétel természetesen nyitott minden érdeklődő számára, akik elsősorban európai felsőoktatási intézményekből érkező tanárok és egyetemi hallgatók.

magyar

Infrastruktúrális fejlesztés az Intézetben

December 16-án az Intézetben rendezték a városi Kodály emlékünnepséget. Az ünnepség elején Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármester bejelentette be a Kodály Intézet infrastrukturális fejlesztésére illetve bővítésére vonatkozó projekt elindítását.  

magyar

Decemberi események

A december bővelkedett zenei rendezvényekben.
Hallgatóink több koncerten, nyílt órán mutatták meg, mit tanultak az első félév során.
 
December 1-jén és 2-án az Intézet Kórusa adventi koncertet adott Kisjakabfalván.
magyar

Oldalak

Feliratkozás Legfrissebb hírek csatornájára

Közelgő események

Nemzeti Ifjúsági Kórus felhívás

Kodály Summer School 2018

Részletek az angol nyelvű oldalakon.